14 Haziran 2016 Salı

Evirmeyen yükselteç

Yani giriş ile çıkış işareti arasında faz farkı yoktur. Temel bir evirmeyen yükselteç devresi şekil-2. Devre tarafımızdan denenmiştir. Bread – Board üzerine devreyi kurunuz.


Evirmeyen yükselteç

Kuvvetlendirici, Operational Amplifier, OPAMP. Bu yazı dizisinde OPAMP ve ilgili konuları detaylandırmaya ve örneklendirmeye çalışacağım. Evirmeyen, noninverting input. Puan miktarınız sitemiz üzerindeki konulara ulaşmak için yetersizdir.


Elektrik Elektronik Ölçme. Puan yükleme seçenekleri için PUAN Yükleme Sayfamızı İnceleyebilirsiniz. Burada yükselteç olarak kullanılan iki temel işlemsel yükselteç devresi tanıtılacaktır: eviren yükselteç devresi ve evirmeyen yükselteç devresi.


Temrin sayfasını tarayıcınızda görüntülemek için buraya tıklayınız. Bu eleman işlemsel yükselteç (operational amplifier) veya kısaca op-amp diye adlandırılır. Günümüzde işlemsel yükselteçler entegre devre yapısında üretilirler.


Siz de benzer bir proje yaptırmak istiyorsanız, kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra Proje Ekle bölümünden proje girişi yapabilir ve dakikalar içerisinde onlarca uzmandan fiyat ve teslim süresi teklifleri alabilirsiniz. Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz. Bazı op-amp sembollerinde besleme girişleri de gösterilebilir. Eksi işaretli giriş eviren girişini, artı işaretli giriş ise evirmeyen girişini göstermektedir. Bunlardan eviren yükselteçin giriş empedansı kilo ohm mertebesinde iken, evirmeyen yükselteçin giriş empedansı birkaç yüz mega ohm civarındadır.


Khan Academy Türkçe ücretsiz online eğitim platformudur. Bu site Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı tarafından Türkçeleştirilmektedir. LM7tipi iki opamp kullanılmıştır. V A, opamp’ın evirmeyen girişine uygulanan gerilimdir. R geri besleme direncidir ve çıkıştan eviren girişe bağlanır.


Bu devre evirmeyen yükselteç özelliğindedir. Buna negatif geri besleme denir. Kazancı özellikle seçtik ki, daha önce incelediğimiz evirmeyen yükselteç ile aynı olsun ve böylece daha iyi karşılaştırma yapabilelim. Op Amp’lar BJT, JFET ve MOSFET tipi transistörlerin kullanılmasıyla elde edilirler.


Vgirişi evirmeyen yükselteç gibi işlev görürken, Vgirişi eviren yükselteç işlemi yapar, V bu iki yükselteç girişinin farkına eşittir. Yükseltecin Toplayıcı Olarak Kullanılması 2. TL0ile tek beslemeli evirmeyen yükselteç yapıp çalıştırmıştım zamanında. Hatta simule bile ettim su an çalışıyo. TL0aslında malzeme almaya pek vaktimde kalmadı transistörle basit bişey yapabilirmiyim sizce. Ayrıca aktif yüksek geçiren devrenin voltaj kazancı da yukarıdaki gibi hesaplanır.


Qve Qtransistörleri ile oluşturulan her iki yükselteç katı bir evirmeyen yükselteç olarak görev yapar. P potansiyometresi osilatör çıkış gerilimi Vç’ın bir kısmının girişe geri beslenmesinde kullanılır. Wien köprü osilatörünün zayıflatma katsayısı yükselteç ile kompanze edilir.


Evirmeyen yükselteç

Bu entegrelere dışarıdan bağlanan devre elemanları ile geri beslemesi ve dolayısıyla yükselteç devresinin gerilim kazancı kontrol edilebilir. Genel olarak OP-AMP, çok yüksek kazançlı bir DC yükselteçtir. Bu durum kullanıcıya her zaman avantaj sağlamaz. Biz bundan sonraki bölümlerde işlemsel yükselteç ifadesini kullanacağız.


Dışarıdan bağlanan devre elemanları ile geri beslemesi ve dolayısıyla yükselteç devresinin gerilim kazancı kontrol edilebilir. Opamplarla yapılan terslemeyen yükselteç , Opamp’ ın evirmeyen girişi kullanılarak gerçekleştirilir. Böyle bir yükselteç devresinde giriş sinyali ile çıkış sinyali arasında faz farkı yoktur. Giriin negatif terminalden olması durumunda buna eviren yükselteç denir. Pozitif terminalden giri yapılırsa da evirmeyen toplayıcı devresi denir.


Evirmeyen yükselteç

Eviren girili toplayıcı devre ùekil 6. LEMSEL YÜKSELTEÇLER : İşlemsel yükselticilerin yapısı, eviren evirmeyen işlemsel yükselteçler , fark yükselticileri, işlemsel yükselteçlerin elektriksel karakteristikleri, geri besleme, işlemsel yükselteçlerin frekans tepkisi, temel işlemsel yükselteç devreleri, işlemsel yükselteç uygulamaları, multivibratörler ve. DC elektriksel büyüklüklerin ölçülmesi ve hesaplanması, Ohm ve Kirchoff kanunları, Seri ve paralel devreler, Ölçü aleti yük etkisi, Düğüm gerilimi ve Çevre Akımı analizi, Doğrusallık ve süperpozisyon teoremi, Thevenin ve Norton teoremleri, Max güç çekme teoremi, İşlemsel yükselteç devreleri, RC ve RL devreleri. OP-AMP, işlemsel yükselteç olarak adlandırılan bir IC’dir ve aynı zamanda OPA olarakta kısaltılabilir. Opamplar, gerilim ve akım kazancı sağlayan devreler olup, güç kazancı yada empedans dönüştürme de yapabilirler.


Bu dersin amacı, op-amp çalışma ilkesi üzerine eviren, evirmeyen yükselteç , toplama, fark alıcı, gerilim karşılaştırıcı devrelerinde nasıl kullanılığını teorik ve pratik olarak tüm öğrencilere öğretmektir. Böylesi bir eserle, ilgili öğrenciler, mesleklerine iyi bir başlangıç yapabilecek ve mesleklerine ait konuları önceden giriş düzeyinde anlayacaklardır. Bu nedenle Vkaynağının bağlı olduğu uca non-invertnig yada evirmeyen uç adı verilir. Ayrıca kullanım alanlarına görede çeşitli sınıflandırma lar yapımaktadır. Bu tez çalışmasında amaç, mühendislik uygulamalarının temeli olan diferansiyel denklemlerin çözümünü yapan devreleri opamp, OTA ve CCII elemanları ile kurarak pspice ile incelemektir.


Evirmeyen yükselteç

Bu incelemelerde Pspice ile simülasyon yapılmış ve sonuçlar sayısal sonuçlar ile karşılaştırılmıştır. Birinci ve ikinci bölümlerde, analog bilgisayar kavramı açıklanmıştır. Ortak kaynak yükselteç devresi (5)Ortak kanal yükselteç devresi (6)Ortak kapi yükselteç devresi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar