16 Ekim 2019 Çarşamba

Yangın kaçış merdiveni

MADDE 42- (1) Dışarıda yapılan açık kaçış merdiveni , ilgili gereklere uyulması şartıyla iç kaçış merdivenleri yerine kullanılabilir. Kaçış merdiveni yuvasına ve yangın güvenlik holüne elektrik ve mekanik tesisat şaftı kapakları açılamaz. Dış kaçış merdiveninin korunumlu yuva. Ancak bu kaçış merdiveni halk arasında “ yangı n merdiveni ” olarak da bilinmektedir. Bir yapıda kullanılan ortak merdivenlerden yangın ve diğer acil durumlar oluştuğunda kullanılabilecek özellikte olanlarına yangın merdiveni veya kaçış merdiveni denilmektedir.


Yangın kaçış merdiveni

Yangın Merdiveni Yönetmeliği. Halk arasında kullanılan ismi “ yangın merdiveni ” dir. Bu bahsi geçen merdiven yangına en. Buna göre bir yapıda acil durumların meydana geldiği zamanlarda kullanılan merdivenlere yangın merdiveni ya da kaçış merdiveni denilmektedir.


Artık Z tipi yangın merdivenleri tercih edilmektedir. Sağlamlık, Uzun ömürlülük, Can güvenliği, Kaçış noktalarının talimatnamelere uygun olarak yapılması. Yukarıdaki hususların dikkate alınmasıyla birlikte yangın merdiveni imal edilmelidir.


Yangın kaçış merdiveni

Aksi belirtilmedikçe kaçış merdivenlerine, bir yangın güvenlik holünden veya kullanım alanlarından bir kapı ile ayrılan hol, koridor veya lobiden geçilerek ulaşılır. Acil durum asansörü ile yapı yüksekliği 51. Bunların yaklaşık kadarı merdivenler , i̇tfaiye ekipmanları ve kadarı diğer yangın söndürme malzemeleri şeklindedir. Konutlarda yangın merdiveni yönetmeliğine göre kaçış yolları, bir yapının herhangi bir noktasından yer seviyesindeki caddeye kadar olan devamlı ve engellenmemiş yolun tamamına deniyor.


Normal servis merdivenleri , yangın esnasında, baca gibi çalışarak; yangında oluşan yüksek ısılı ve zehirli dumanı emerek, kaçışta kullanılmaz hale gelecektir. Bina içi kaçış koridorları ve yangın merdivenleri , yangın ve dumandan özenle korunmalıdır. Bu nedenle yangın mühendisliğine ve tüzüklerine uygun yangın merdivenleri oluşturulup ve bu yangın merdivenleri , ısı ve duman geçirmeyen özel yangın kapıları ile korunmalıdır.


Yangın kaçış merdiveni

Dairesel yangın merdiveni halk arasında döner yangın merdiveni , spiral yangın merdiveni , kova yangın merdiveni gibi isimler ile de bilinmektedir. Diğer yangın merdivenleri ile kıyaslandığında dairesel yangın merdivenleri daha estetik olmasına karşın pek fazla kullanışlı değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar