22 Ekim 2019 Salı

Pıc ile dc motor hız kontrolü

DC MOTOR HIZ KONTROL TEKNİKLERİ. DC motorun hız kontrolünde DC motorun hız kontrolünde iki yöntem kullanılır. Birincisi gerilim kontrolü , ikincisi ise faz kontrolüdür.


Gerilim kontrolü şekilde gösterildiği gibi mikrodenetleyiciye ihtiyaç duyulmadan ayarlı bir güç kaynağı ile yapılmaktadır. Transistor ler, PIC ’ de üretilen PWM sinyalleri ile kontrol edilmektedir. Devredeki BC2transistorü PIC ’in yüklenmemesi için kullanılmıştır.


Referans potansiyometresi ile PWM görev saykılı değiştirildiğinde, motor akımının büyüklüğü ve dolayısıyla eşitlik 2. Pic ile dc motor hız kontrolü yapacağım. Elinizde pic programı yada gerekli dökümanlar varsa benimle paylaşırsanız sevinirim. Yani kısacası bu konuya ait ne varsa elinizde paylaşımlarınızı bekliyorum.


Pİc İle dc motor konum kontrolünü Pİc İle dc motor hiz kontrolü mantiği ile yapılabilmesi mümkünmüdür. Yön değiştirmesine gerek yok. Devre çizimleri PROTEUS kullanılarak yapılmıştır.


Elektronik devreler el yapımı olup gerekli resim ve dökümanlar verilecektir. Hoşgeldiniz, Picproje Elektronik Sitesi. Kısa süre önce ccs öğrenmeye başladım. Ccs ile şu anda dc motor yön kontrolü yapabiliyorum. Herkese Selam, Öncelikle projeden biraz bahsedeyim.


Bir dc motoru PIC den gelecek PWM sinyali ile kontrol edeceğim. Ek olarak buton ile devir hızı arttırılıp azaltılacak ve devir, LCD de gösterilecek. Motor sürücü olarak L2motor sürücü devresi Geri besleme elemanı olarak opto-kuplör kullanilabilir.


Varsa sizin çözümleriniz de kullanilabilir örnek olsun diye detay veriyorum. Atmel firmasının ürettiği mikro işlemciler PIC e göre çok daha kaliteli ve pahalıdır. Bu projemizde PIC kullanarak bir step motor kontrolü uygulaması yapaca. Açısal Hız ve Çizgisel Hız Nedir? Modülasyonu) motor kontrolları daha verimli ve güvenli hale gelmiştir.


PWM kontrollu devre ile 6V’luk DC motoru kontrol eden bir devre görülmektedir. Osilatör tarafından üretilen darbenin genişliği değiştikçe, motorun hızıda değişecektir. Bu etiketlerimize tıklayarak alakalı ve adetleri verilmiş etiket linklerini inceleyebilirsiniz. Devrede hız arttırıp azaltmaya yarayan adet buton bulunuyor.


Devrenin farklı versiyonu mevcuttur. Etiketler16F84A DC dc motor hız kontrol pic. Geri besleme olarak, pozisyon sensörlerinden alınan gerçek motor hz bilgisi, hı ız denetleyicisine uygulanmalıdır. Arduino’ nun verdiğinden daha fazla akıma, gerilime dolayısıyla güce ihtiyaç duyarlar. Uygulama gayet basit olup PWM kullanımı ile belirli bir dijital pinimizden güç çıkışı sağlayarak , transistör yardımı ile motorumuzu sürmüş olacağız.


Bu uygulamamızda pwm modülü ile DC motor hız ayarı yaptık. Uygulama devresi simüle amaçlı olup, gerçek hayat için pic ile motor arasında yüksek frekanslı anahtarlama özelliğine sahip mosfet veya ileri transistörler kullanılması önemle duyurulur. Pwm Motor Kontrol modelleri, Pwm Motor Kontrol çeşitleri ve markalarını uygun fiyatları ile satın alın. Fakat baktığım hiçbir Türkçe. Bu devre ile tek bir NE5ile basit bir dc motorun hız kontrolünü yapabilirsiniz.


Zamanlayıcı entegresi bizim motorun hızını kontrol etmemize yarayacak. Ayrıca bu devre ile motorun yönünü de değiştirebilirsiniz. Bu modilasyonun mantığını iyi anlamak için küçük bir uygulama vermek istiyorum. Bu durumda PWM sinyalini kullanmamız gerekecektir. C: dc motor hız kontrolü için.


Elimden geldiği kadar size msp4üzerinde pwm ile dc motor kontrolünü anlatmaya çalıştım. Pwm Dc Motor Hız Kontrol Devresi Motor Hız Kontrol 12V 40V 10A. F8, iki adet PWM pini içerir.


Adım motorlar , genelde konum kontrolü amaçlı kullanılırlar. Yük taşımak için ise DC motorlar tercih edilir. DC motor kontrol etmenin birçok yolu vardır. DC Motorlar robotların en temel parçalarıdır.


Pıc ile dc motor hız kontrolü

DC motora uygulayacağımız akımın yönüne göre motorun yönü, voltajın büyüklüğüne göre de hızı değişecektir. Ben dc motor hız kontrolu yapmak istiyorum, bolge çalışacak. Bu yüzden motorları sürmek için çıkışlarını yükseltmek gerekir.


Motorun Pwm Yöntemi İle Açık Çevrim Hız Kontrolü. Bunun için transistör ya da özel motor sürücü entegreler kullanılır. H köprüsü devreleri transistörler ya da fetler ile DC motorların direkt elektrik sinyallerinden kontrol edilmesi için hazırlanan devrelerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar