9 Nisan 2018 Pazartesi

Iletken maddeler

Akü, pil, batarya elektrik üretir. Evimizde kullandığımız elektrik enerjisinin üretildiği yerlere elektrik santrali denir. Elektrik kablolarla iletilir. Bu maddeler elektrik akımını iletebilirler. Atomların dış yörüngesindeki elektronlar atoma zayıf olarak bağlıdır.


Isı, ışık ve elektriksel etki altında kolaylıkla atomdan ayrılırlar. Altın,gümüş,bakır iyi iletkenlerdir. Metaller de, iyi iletken ve kötü iletken olarak kendi aralarında gruplara ayrılır.


Buna karşın, bakır, alüminyum ve gümüş gibi maddeler iyi elektriksel ilet­kenlerdir. Sınıf Fen Bilimleri İletken Maddeler konu anlatımı, 6. Yarı İletken Aşağıdaki şekilde gördüğünüz gibi yarı iletkenlerin valans yörüngelerinde elektron bulunmaktadır. Yalıtkan maddeler iletken maddelerin yalıtımında kullanılır. Bu yüzden yarı iletkenler. Metal haricinde gaz ve sıvı maddelerde iletken olabilmektedir.


Iletken maddeler

Sıralamaya sokar isek en iyi iletken Metal daha sonra Sıvılar ve en sonunda da Gazlar gelmektedir. Kısaca, elektrik akımını ileten katı, sıvı ve gaz maddelere iletken madde denir. Maddeler elektriği iletme özelliğine göre iletken ve yalıtkan olarak ikiye ayrılır. Maddeler , elektrik yükünü iletme yeteneklerine göre sınıflandırılırlar. Buna göre elektrik yüklerini iletebilen maddelere iletken madde , elektrik yüklerini iletemeyen maddelere ise yalıtkan madde adı verilir.


Süper iletken maddeler asla ısınmayan ve enerjiyi kesintisiz aktaran özellikleriyle günümüz teknolojisini bir sonraki adıma taşımaktaki anahtarımız olacaklar. Uçan trenler, kayaklar, şarjı bitmeyen dronelar, ısınmayan devreler, yorulmayan kablolar… Bu yazımızda süper iletkenlik kavramını inceliyoruz. Metal gibi maddelerde iletkenliği sağlayan serbest elektronlar vardır. Ama iletken olan maddeler metallerden ibaret değildir. Tuzlu su gibi iyonik çözeltiler de iyi iletkenlerdir.


Ama iyonik çözeltilerdeki yük taşıyıcılar elektronlar değil, iyonlardır. Normal şartlar ve sıcaklık altında en iyi elektriksel iletken gümüş metalidir. Atom ise ortada bir çekirdek ve bunun etrafındaki değişik yörüngelerde hareket eden elektronlardan oluşmaktadır. Bu tür yarı iletkenler , yukarıda belirtildiği gibi ısı, ışık, etkisi ve gerilim uygulanması ile belirli oranda iletken hale geçirildiği gibi, içlerine bazı özel maddeler katılarak ta iletkenlikleri arttırılmaktadır. Yarı İletkenler : Doğada basit elementer düzeyde ya da laboratuar ortamında bileşikler halinde bulunan bu maddeler iletken ve yalıtkan arası geçiş maddeleridir.


Kristalize yapıda olanları vardır. Yarı iletkenler doğal hallerinin yanı sıra daha iletken hale getirilebilen maddelerdirler. Bakır tam saf olarak elde edilmediğinden, altın ve gümüşe göre biraz daha kötü iletken olmasına rağmen, ucuz ve bol olduğundan, en çok kullanılan metaldir.


A) Gazlar da iletken hale geçebilir. C) İletken maddeler elektrik iletiminde gereklidir, yalıtkan maddelere ise gerek yoktur. D) Yıldırım ve şimşek gazların da iletken olabileceğini gösterir. Bunlara örnek olarak cam, mika, kağıt, kauçuk, lastik ve plastik maddeler gösterilebilir.


Silisyum, germanyum, karbon (kömür), bakır oksit yarı iletken maddelerdir. RNEK: Kağıt cam plastik lastik tahta yağ şekerli su. Sponsor Reklamlar : Bakimliyiz. Bilim insanları süper iletken maddeler için bu teoriyi uygulamaya çalışıyor.


Aslında teorik açıklamayı bu kadar sınırlı yapmak doğru olmaz. Cam, ebonit, porselen gibi cisimlerde serbest elektronlar yok denecek kadar azdır. Adından da anlaşılacağı üzere elektriği iletebilen maddelere iletken madde denilmektedir.


Maddeler üzerinde uzun yıllar boyunca yapılan araştırmalar sonucunda elektriği en iyi ileten maddelerin gümüş, altın ve bakır olduğu tespit edilmiştir. Sıvı İletkenler ( İletken Maddelere Örnekler) Var mı sorusu hakkında bilgileri sizlere Vikipedi TR kaynaklı kısa Özet bilgi notumuz ile sunmak istiyoruz. Verilen basit elektrik devresindeki deneme uçlarına farklı maddeler bağladığında ampul yanıyorsa madde iletken , ampul yanmıyorsa madde yalıtkan olarak nitelendirilir. Türkçe online sözlük Tureng.


Kelime ve terimleri çevir ve farklı aksanlarda sesli dinleme. Valans elektronları atom çekirdeğine zayıf olarak bağlıdır. Bu da bakırın iletken olduğunu belirler. Günlük hayatta kullanılan birçok araç - gerecin yapısında iletken ve yalıtkan maddeler kullanılır. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece TestDefteri.


Sitemizde yer alan dosya ve içeriklerin telif hakları dosya ve içerik gönderenlerin kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Süper İletken Maddeler Hangileridir Örnekleri Var mı Süper İletkenlerin Tarihsel Gelişim Süreci Hakkında Bilgi Süperiletken (Üstüniletken) , elektriksel iletkenlikleri sonsuza ulaşan maddelere denir. Bazı maddeler elektrik enerjisinin geçişine izin verirken, bazıları ise izin vermez.


Iletken maddeler

Bir maddenin iletkenliğini belirleyen en önemli faktör, atomlarının son yörüngesindeki elektron sayısıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar