2 Nisan 2018 Pazartesi

Dc motor kontrol devresi

Dc motor kontrol devresi

L293D tümleşik devresi kullandım. DC motoru hem saat hem de tersi yönde sürebiliriz. Bu projede özellikle küçükken oynamaktan hatta izlemekten bile büyük keyif duyduğumuz uzaktan kumandalı oyuncak arabalarda da kullanılan basit bir dc motor devresi yapacağız. Kullanılan temel bileşenimiz TSOP’dan oluşan IR sensörü devresidir. Kafesli rotorlu ac motor hız kontrol devresi ayarı için motora uygulanan hız gerilimin frekansını değiştirmek gerekir.


Bu amaçla frekans çeviriciler (ac motor hız kontrol cihazları) geliştirilmiştir. TL 3TL (13) robotekno 100. TL (5) ÖZDEMİRPAZARLAMA 100. Buna PWM(Pulse with modulation) ile kontrol denir.


Daha uzun sinyal verdiğinizde dc motorun hızını da artırmış olursunuz. Bugün paylaşacağımız elektronik devremiz dc motor sürücü kontrol devresidir. Bir çok arkadaşımız dc motor sürücü devresinin ne işe yaradığını bilmemekte lakin kullanmaya çalışmaktadır.


Dc motor kontrol devresi

O yüzden ilk olarak devrenin amacını belirtmek istiyorum. Devremizin amacı mikrodenetleyicilerin. Sistemin blok diyagramından ’da anlaşılacağı üzere dc motoru kontrol edecek bir elemana ihtiyaç vardır. Bu eleman yukarıda belirtilen kontrol yöntemlerinden birini kullanacak şekilde tasarlanabilir.


Maksimum akım sınırı soğutucu kullanıldığında A. Resimlerden de görüleceği üzere pantilt kontrol ünitesi olacak. Dc motorları çift yönlü hareket ettirme işlemi için kullanılmaktadır. Her iki motor aynı anda veya tek başına kullanılabilecek. Hemen hemen herşeyi hazır.


Motor Yön Kontrol Devresi. Sadece kontrol kartı (elektronik) eksik. Bu etiketlerimize tıklayarak alakalı ve adetleri verilmiş etiket linklerini inceleyebilirsiniz.


Hobbypower 30A Fırçasız Hız Kontrol Modülü Brushless ESC. Dc motor kontrolü yaparken cep telefonumuzdan 0-1-tuşlarını kullanırız. Aşağıdaki video izlerseniz nasıl çalıştığını göreceksiniz sistemin. Bu ürün hakkında yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız.


Merhaba Açık şemada ölçüm noktaları oluşturulmuş. BURAYA tıklayarak üye olabilirsiniz. Günümüzde tristörlü DA motor hız kontrol sürücüleri (Yol Vericileri), reostaların yerini almıştır.


En önemli avantajı, reostalı yol vericilere göre enerji tasarrufu sağlaması ve maliyetlerinin düşük olmasıdır. Yüksek verim, yüksek tork, düşük ısı üreten bir karttır. Ters polarite koruması, yüksek akım korumasına sahiptir.


Dc motor kontrol devresi

Devre üzerindeki potansiyometre ile motor hızınızı ile 1oranında değiştirebilirsiniz. Bir çok alanda kullanılmakta olan dc motor un darbe vuruşu kullanılarak hız kontrolünü sağlayacağız. Sİsteminizde kullandığınız bir dc motorun hız ayarını mı yapmak istiyorsunuz. O halde bu kontrol devresi sizin için en ideali. KHZ PWM Jeneratörü ile hassas hız ayarı yapabilirsiniz.


Ward-Leonard kontrol devresi gösterilmektedir. Sistemin çalışması asenkron motorla uyartılan serbest uyartımlı bir doğru akım jeneratörünün leonard motoruna doğru akım üretmesiyle gerçekleşir. Ttransistörünün beyz ucu şase olur. Bu İşlemlerin Her Biri İçin Ayrı Bir Kart Kullanmanıza Artık Gerek Yok. Uygulanan gerilimin değeri değiştirilerek motorun hızı ve kutupları değiştirilerek motorun yönü ayarlanır.


Genellikle besleme gerilimi motor gövdesinde yazar. Bu entegre ile iki tane motor kontrol etmek mümkün 2-numaralı konnektörler birinci motor için, 9-arası konnektörler ise ikinci motor. Bu yaz yapmış olduğum bi motor kontrol devresini sizlerle paylaşmak isterim. Devreyi maksimun yükte iken yaklaşık 10A civarı bir akım çeken 12V Dc bir fanın motor devrini ayarlamak için yapmıştım. Akım kontrolü yapmadan da bu sürücüyü bir hava aracında kullanamazsınız.


Zaten akım kontrolü gibi şeyler yapılacaksa da hall sensör yerine fazladan opamp daha kullanarak back-emf ile kontrol etmek daha mantıklı. Drone ve Multikopter Malzemeleri. Triyak motor kalkış ve hız kontrol devresi yapmak. Dc motora uygulanan dc gerilim, ac güç kaynağından faz kontrollü ve filtreli olarak elde edilir.


Dc motor kontrol devresi

Dolayısıyla motor hızı AC faz kontrol ile kontrol edilir. Devir ayarı potans yerine 0-5VDC veya 0-10VDC ile de yapılabilir. Lütfen Ürün videosunu da izleyiniz. Sıra geldi hız kontrolüne! DC MOTORLARDA HIZ KONTROLÜ.


Aşağıdaki şekilde olduğu gibi basit bir alçak geçiren RC devresi ile bunu yapmak mümkündür. Arduino pinlerinden verilebilen akım motorları çalıştırmak için yeterli olmamaktadır. Bu videomuzda Proteus ve Autocad uygulama kitabımızda bulunan, 1.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar