22 Ağustos 2017 Salı

Statik elektrik deneyi

Bu deneyde;adet balon, adet madeni para,tane kibrit çöpü ve adet pet bardak kullandım. Bu deneydeki amacıstatik elektriği kullanarak bir nesneye temas etmeden hareket ettirmektir. Bir cisim üzerinde bulunan elektrik yüklerinin akıp gitmemesi, durgun hâlde kalması anlamına gelir.


Durgun elektriğin diğer adı elektrostatiktir. Hazım Ersu İlkokulu Montessori Sınıfı olarak yürüttüğümüz Dört Mevsim Stem isimli e-twinning projesi kapsamında yapmış olduğumuz statik elektrik deneyimiz. Yeni bir statik elektrik deneyi ile karşınızdayım.


Bu sefer malzemelerimiz nişasta, sıvı yağ ve balon. Hadi biraz deney yapalım #128578; Bu yaşta fizik deneyi mi olur demeyin. Hem de çok eğlenceli olur. Bu etkinliğimizde statik elektriği gözlemleyeceğiz. Buzdolabı poşetinden makas yardımı ile bir parça kesiyoruz ve bir halka elde ediyoruz.


Bu deneyde ise aynı yüklerle yüklenen cisimlerin birbirini ittiğini göreceksiniz. Tarama işlemi bittiğinde tarak tamamen negatifle yüklenmiş olur. Negatifle yüklü olan tarak, pozitifle yüklü olan her şeyi kendine çeker.


Sürtünmeden meydana gelen durgun elektrik sebebiyle, kağıt parçaları kalem tarafından çekilecektir. Birim yük (elemanter yük) tanımlanıyor. Aynı deneyi plastik çubuklar yerine cam çubukları yün parçası yerine ipek kumaş parçasına sürterek tekrarladığımızda da aynı olayı gözlemliyoruz. Statik yükün voltajı çok fazla olmasına karşın, akımı çok zayıftır.


Statik elektrik deneyi

Bu küçük deneyi ilkokul yıllarında pek çok insan yapmıştır zaten fakat buradaki önemli olan ve vurgulanmak istenen nokta işte saçınıza. Resimler yabancı siteden alıntıdır. Saçlar balon ile temas ettirilerek elektriklenme elde edilir. Bu deneyi kağıt veya kağıt peçeteyi ufak ufak parçalayarak da deneyebilirsiniz.


Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Yağmurlu,rüzgarlı günlerde bulutlardaki su damlacıklarının birbirine sürtünmesi sonucu bulutlar elektrikle yüklü hale gelirler. Bulutla-bulut arasında meydana gelen elektrik.


Statik elektrik deneyi

Statik elektriği biz şimşek ve yıldırım oluşumunda da görebiliyoruz. Bülent Cavaş hocamızın bize verdiği lambada gözlemledik. Cisimler hangi yollarla statik elektrik ile yüklenebilirler? Sürtünme, dokunma ve indüksiyon ile elektriklenme hakkında bilgi.


Derstagram Akademi Bilgi Güçtür. Yunanca kehribar kelimesinden adlandırıldı. Statik Alıcı ve Önleyici Antistatik Çubuk - Bar. Model 2Anti Statik (Çubuk) Barlar, yüksek hızlı web uygulamaları dahil statik elektrikten kaynaklanan üretimdeki problemlerin çoğuna çözüm sunacak şekilde tasarlandı.


Statik elektrik deneyi

Deneyler , tüm nesnelerin atom. ADIM Şekilde görüldüğü neon lambamızı alıyoruz. ADIM Aşağıda görüldüğü gibi kabloların bir tanesini yana doğru açıyoruz. ADIM adet plastik kalemi saçımıza ya da yün bir kazağa sürtüp lambamızın ucundaki kabloya kalemi dokunduruyoruz.


Bu problemi çözmek için mekanik, katı mekaniği, malzeme bilim, elektrik mühendisliği ve üretimi gibi bir çok bölüm birlikte çalıştı. Bilgisayar modelleri ve fizik deneyleri sayesinde triboelektrik nanojeneratörler (TENG)tasarlandı , statik elektrikten enerji elde edildi ve kontrolü sağlandı. Bu, statik elektrik oluşmasına yol açacaktır. Balonu yavaşça hayaletin yanına yaklaştırarak onun yukarıya, yani balona doğru süzülmesini sağlayınız. Hatta eğer ayaklarını bir yüzeye sabitlemezseniz, biraz pratikle, hayaletin havada dans etmesini sağlayabilirsiniz.


Açık hava basıncı ve Toriçelli deneyi nedir? Elektriklenme çeşitleri nelerdir? Gönderim süresi, ürünü satışa sunan Mağaza tarafından belirlenir. Yukarıda görülen neon lambanın ayaklarını açtık.


Ayakların birini elimizle tuttuk. Plastik bir kalemi saçımıza sürttük. Ardından bu kalemi neon lambanın bir ayağına dokundurduk.


Sonuçta neon lambadan kırmızı bir ışık yayıldığını gördük. Daha sonra plastik çubuk yünlü kumaşa sürtülür ve pipete yaklaştırıldığında üstteki pipetin statik elektriklenme nedeniyle dönme hareketi yaptığı. Aklıma ilk gelen statik elektrik oldu zaten bayağa bi gergindim dün akşam.


Ek bilgi:Usb power jumperım aktif yani pc kapalıyken takılan bluetooth mouse vs ışıkları yanık kalıyor. Onu kontrol edin, olmadı anakartın pilini söküp biosu sıfırlayıp deneyin. En iyi bilinen statik elektrik deneyleri kurutucudan çıkmış kumaşların küçük elektrik atlamaları ile sesler çıkarması veya halı olan bir zeminde yürüdükten sonra bir metale dokunmamız ile yaşadığımız küçük elektik şokudur. STATİK DENGELEME DENEYİ FÖYÜ. Tales’in incelediği şey bugünkü statik elektrik idi ve insanlık tarihinde statik elektrikten ilk defa söz edilmesi, Tales’in yaşadığı Eski Yunan dönemine rastlamaktadır.


Kasnakların her birinin çevresine adet delik açılmıştır. Gray elektrik iletimi konusunda deneyler yaptı. Yüklerin birbiriyle etkileşimleri sonucu çıkan kuvvete elektrostatik kuvvet denir.


Düşünün,sorgulayın ve cesaret edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar