24 Ağustos 2016 Çarşamba

Step motor sürücü devresi

Entegre 8-45V ve azami ampere kadar bipolar motorları sürebilmektedir. N KOġUL Servo motor ve sürücüleri modülünü baĢarmıĢ olmak. YETERLĠK Adım motoru , sürücü devreleri ve PLC kullanarak adım motorlarının denetimini öğrenmek.


Bağlantıların sürücü üzerinde hangi pinlere yapıldığını anlamak için aşağıda bulunan devre şemasını inceleyiniz. Sol üst köşe yukarıdan aşağı tek tek pinlerin görevlerini açıklayalım. Step motora gönderilen akım darbeleri belli bir sıraya uygun olmalıdır.


Bu sıra içerisinde sonraki darbe gönderilmeyip bir önce gönderilen darbe uygulamada bırakıldığında step motor frenlenmiş olur. Bu motor sürücüler bağlı oldukları enkoder veya mikrokontrolcülerden pals sinyalleri alır. Alınan her sinyal işlenerek motorun bir adım atmasını sağlar. Entegre ile uğraşmak istemezseniz hazır step motor kartları mevcut bağlantı yerlerinden jumper ile çıkış alıp hiç devre kurmadan çalıştırabilirsiniz.


Step motor sürücü devresi

Herkese kolay gelsin iyi çalışmalar. Yukarıdaki şekilde adım osilatörü, sayıcı ve faz çoğullayıcıdan oluşan step motor kontrol devresi görülmektedir. Clock palsinin frekansı düşük ise motorun dönüşü yavaş, frekans yüksek ise. A e kadar – kablo fazlı step motor sürme kapasitesi vardır.


Sürücü üzerinde bulunan büyük alüminyum soğutucu sayesinde çip üzerindeki ısı hızlıca dağıtılabilir. Bu temel sürücü mantıkları adım motorları istenilen hız ve torkda çalışmasını sağlar. Bu sürücü mantıklarını kısaca şöyle ifade edebiliriz. Step motor sürücü devreleri genel olarak temel ilke üzerine yapılır. Böylece kullanıcı, uygulamasına göre motorları ister sabit devirde isterse de değişken hızda sürebilecektir.


Tasarımdaki diğer anahtar nokta ise, sürücü devrelerinin aslında birer güç devreleri olduğudur. Sürücü devreleri , yüksek gerilim ve yüksek akım değerleri dolayısıyla yüksek güç sağlamaktadırlar. Motorun hiz ayarini osilatör frenkansini degistirerek ayarlanir kristal yerine RC osilatör baglanip R direncinin degeri potla degistirilerek hiz ayari eklenebilir. Ayrıca step motorların bipolar ve unipolar olmak üzere iki çeşidi mevcuttur.


Bu step motorun her adımının derece olduğu anlamına gelir. Step motorların adım sayıları belirtilirken derece ile ifade edilir. Bu elektronik devremiz bluetooth kontrollü step motor sürücü devresidir.


Step motor sürücü devresi

Umarım Arduino kiti sahibisinizdir. Gerçi fazla pahalı birşey değil ama imkanı olan var imkanı olamayan var. A bipolar step motor sürücü devresi tasarladım ve burda paylaşıma açarak üstadlarımızın fikirlerini alacam.


Devrede Arduino kullanılmıştır. Kart üzerinde led ve kontrol pini bulunmaktadır. Bu pinler sayesinde step motorun sürülmesini, Arduino veya herhangi bir mikrodenetleyeci ile gerçekleştirebilirsiniz. BDXtransistörleri ile sürülmektedir. Darbe pals, step motorun uçlarına belirli bir sırayla uygulanır.


Aynı sargı ucuna birden fazla pals uygulanması durumunda rotor sabitlenir ve motor durur. Günümüzde bu işlemi yapan hazır devreler (kontrolor, sürücü devreler) bulunmaktadır. Aşağıdaki örnekte basit bir step motor sürme örneği verilmiştir. Bu adımlar, motor çeşitlerine göre çeşitli derecelerde olabilir.


Bunun nedeni step pozisyonlarını ayarlamak amacıyla her bobine sabit bir pozitif ya da negatif voltaj uygulanmasıdır. Ancak step motor şaftına tork uygulayan voltaj değil akımdır. Veya adet n kanal mos ile de yapabilirsin. Motorun ufak, faz başına yarım amperden az çekiyorsa akım sınırlama vs olmadan da çalışır.


Kullanılan step motor uçlu (bipolar) step motordur. Volt arasında motor besleme ve -5. A akım çekebilen kolay kullanılabilen zamandan kazandıran yetenekli bir sürücüdür.


Sürücü devresi olarak anahtarlama hızları yüksek olan MOSFET güç transistörleri kullanmak daha iyi bir seçimdir çünkü MOSFET’lerde, BJT transistörlerde olduğu gibi ikinci bir kırılma noktası yoktur. Bu bölümde step motorların iç yapısını, çalışma prensibini ve sürücü devresini inceliyoruz. Arduino ile step motor kontrolü konusunda hem donanım hem de yazı. Yakın zamanda bir arkadaş isteğe GÖRE devreler yaptığını yazıyordu , ona ulaşırsan yardımcı olacaktır. A olan step motor var ona sürücü devresi ihtiyacım var motoru bir joystick yardımıyla sağa yada sola hareket ettirmek istiyorum aynı zamanda da joystick in hareketine bağlı olarakda hızını ayarlamak istiyorum böyle bişey mümkünmü yapabilirmiyiz tşk.


Step motor sürücü devresi

Step Motor ve Çeşitleri Hakkında Detaylı Bir Makaledir. HABER RÖPORTAJ TEKNİK KÜTÜPHANE SEKTÖR REHBER. Sürücü devresi ile ilk kutupa enerji verildiğinde merkez dişli ile kutup dişlisi arasında elektro-mıknatıslanma gerçekleşir.


Bu sayede merkez dişli, kutup dişlisinin konumuna göre önceden. Dosyalar konu sonundaki Linktedir. Sürücünün sorunsuz kullanımı ve dış etkenlerden kolay etkilenmemesi için motor çıkışlarına hızlı diyotlar koymanız tavsiye edilir.


Step motoru bilgisayardan bağımsız sizin yaptığınız devre gibi bir devre ile sürmemiz lazım ama mesela açı yada mesafe bilgisi girerek kontrol etmek istiyoruz. Mesela derece olarak değerini gireceğiz her düğmeye basıldığında derece. Zorlanma ve ani durumlarda bu değer 2. Ae kadar çıkabilmektedir.


Güvenli e-Ticaret ile satıcının belirlemiş olduğu fiyattan satın alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar