Arduino Karaşimşek Devresi. Fakat bir türlü led leri açıp kapatamadım. Bütün bağlantıları tekrar tekrar kontrol ettim işin içinden çıkamayınca sizlere danışmak istedim. Bağlantı fotosu linktedir. Hatalı yaptağım yer neresi olabilir.
Röle , kontrol edilebilir sistemleri dilediğiniz hale getirebilmenin yolunu açan bir devre elemanıdır. Röle hakkında kısa bir açıklama sonrası ilk röle devremizi kurmak için hazırlıklara başlayalım. Röleler yüksek güçlü bir alıcıyı anahtarlayabilmek için kullanıldığını söylemiştik. Tabi bunun yerine uygulamlarınızda daha pratik bir çözüm arıyorsanız röle kartı kullanmanızı tavsiye. Yazinin sonunda da sadece röle devresi kullanarak yapilmis güzel bir örnek paylasacagim.
Röle nedir Röle , elektromanyetik çalışan bir devre elemanıdır. Yani üzerinden akım geçtiğinde başka bir elektrik devresinin açılıp kapanmasını sağlayan bir elektriksel anahtardır. Bu anahtar bir elektromıknatıs tarafından kontrol edilir. Projenin devre şemalarını site paylaşmış bende burada detayları paylaşacağım takıldığınız yer olursa site aldından yorum yazarak bana ulaşabilirsiniz elimden geldiğince anladığım yerlerde yardımcı olmaya çalışırım.
Bu projede 6v 4amper seri baglanmis akuyu sarj edecegim. Bu röleler ile masa lambası gibi yüksek güç tüketen cihazlarınızı kontrol edebilirsiniz. Dikkat çekmek istediğim bir nokta var.
Devreyi kurarken ben önce GND pinlerini ortak bağladım. Bu yüzden fan çalışınca dereceyi doğru ölçemiyordu. Malzemelerimizi tanıdık sıra geldi projemize… Önce sensörden gelen bilgiyi arduino ile okuyacağız.
Yazının sonunda da sadece röle devresi kullanarak yapılmış güzel bir örnek paylaşacağım. Daha sonra küçük bir kod ile arduinonun dijital giriş çıkış pinlerinden biri ile röleyi tetikleyeceğiz. Röle yardımıyla da 12V şerit ledimiz yanacak. PIC programlama ARM Projeleri robot yapım. Röle çıkışına ihtiyacınız var, ancak arduino sadece 5V çıkış verebiliyor ne yapacakasınız?
Optokupler imdadınıza yetişecek. Bu devre ile butona basıldığında lambayı yakmayı tekrar basıldığında ise söndürmeyi amaçlıyoruz. V pini için mA limiti vardır. Daha önce bu yazımda bacaklı devresiz röle kullanımını anlattım isterseniz inceleyebilirsiniz. Bu yazımda ise devre üzerine kurulmuş olan röleyi arduino ile nasıl kullanıyoruz bunu anlatacağım.
Daha önce Röle , elektromanyetik devre elemanı hakkında yazısında röleler hakkında bilgiler paylaşmıştım bu paylaşım daha detaylı ayrıca rölel. Kodda herhangi bir değişiklik yapmana gerek yok. Volt ile kontrol edilebilen hazır röle kartıdır.
Direçler elimde 1K olduğu için onları kullandım daha düşüklerini de kullanabilirsiniz. Röle bağlantısı transistörlü sürme, buzzer bağlama, mosfet transitör bağlama, ses amfisine çıkış. Hoparlör bağlama transistörle sürme, seri pil bağlantısı ile arduino sürme, arduino ile triac bağlantısı 220v sürme.
Etiketler: arduino rotary encoder kullanımı, arduino zaman ayarlı röle. Giriş ile çıkış arasında ki bağıntıyı yazmak çok zor olmasa gerek , gerilim bölücü bir devre gibi düşünürsek , Kapasitör üzerinde ki gerilim V çıkışımıza eşit olacaktır. ARDUİNO MEGA İLE HC-BLUETOOTH MODULE.
PROGRAMLAMA KİTABI, PLEKSİ UNO KUTUSU VE 2WD ARABA SETİ HEDİYE. Android arduino ile röle kontrol devresi arıyorum. Pic programlamadan tutun hepsini yollayın inşallah bana. Anasayfa Portal Forum Kuralları Sık Sorulan.
Diğer bir deyişle MCU Atmel tabanlı mikro denetleyicidir. MCU’ya öncedenbootloader adıyla mini bir program yüklenmiştir. Ardiuno nasıl bu kadar popüler olmuştur sorusunu cevaplayacak olursak aşağıdaki maddeler şimdilik yeterli olacaktır. Bu ürünle tek bir lambayı , tek bir motoru ve ya yüksek voltaj ve akım gerektiren uygulamalarınızı yapabilirsiniz. Optik izolasyona sahip röle kontrol devresi , sisteminizi dalgalanmalara karşı koruyarak güvenli otomasyon projeleri üretmeniz için altyapıyı sağlar.
Aşağıda ki video vasıtası ile devrenin çalışma yapısı ve ilgili kod parçacıklarını görüntüleyebilirsiniz. Solid State Röle Nasıl Çalışır Bir solid state rölede, kumanda devresi transistör benzeri elemanın enerjilendirilmesi ile güç devresi transistör benzeri elemanı açık konumdan kapalı konuma gelerek sisteme enerji verir. Switch buton ile kontrolünü sağlamak istiyorum ama devre şemasını bulamadım. LDR ile röle kontrol devresi LDR ışık kontrol devremizde LM 7opamp kullanılmıştır. Böylece LDR üzerine düşen ışık miktarına göre, 10K trimpot ile ışık hassasiyetine göre rölenin devreye girip çıkmasını ayarlayabilirsiniz.
Böylelikle kontağa bağladığımız elektronik eşyaları kontrol edebilirsiniz. Kumandanın pili mevcut fakat röle pil ile çalışmaz. Elektronik devre mikrofon sayesinden gelen ses ile kontak açıp kapatır. ARDUINO UNO , elektronik ve kodlamaya başlamak için üzerinde çalışılabilecek en iyi mikroişlem.
Rölelerin çeşitli projelerde kullanılması için bir veya birden daha fazla röle içeren devre ve modüller bulunmaktadır. Bu şekilde çeşitli sensörler veya kontrol devreleri kullanarak tek kanallı veya çok kanallı röle modüllerini kontrol etmek mümkündür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.