4 Ekim 2016 Salı

Çizgi sensörü

Çizgi sensörü

Siyah-beyaz kontrast farkını algılamaktadır. Dilediğiniz şekilde kombinasyon yapma imkanına sahipsiniz. Ufak bir araştırmayla bu sensörlerin isimlerine ulaşılabilir.


Hatta son zamanlarda bunların hazır halde bir plaket üzerine montajşanmış hallerini de görüyoruz sık sık. QTR- 8A bunlardan bir tanesi mesela. A) Çizgi izleyen robotun en sol sensörü çizgi üzerindedir. Yani çizgi izleyen robot yolun sağ tarafındadır. Bu nedenle çizgi izleyen robotun piste doğru yönelmesi için sağ motorun ileriye doğru çalışması sol motorun ise bu esnada durması gerekmektedir.


Bu projemizde yapboz robot kiti ile çizgi izleyen robot yapımından bahsedeceğiz , elektronik bilgi gerektirmeden robotlar yapabildiğiniz bu kit ile çizgi izleyen robotlar temelde nasıl çalışır mantığı nedir bunları göstereceğiz. Robot kiti üzerinde beraber gönderilen yapboz arduino shield i çizgi izleyen sensörü ile tam uyumludur. Bu yazımızda Çizgi İzleyen Robot nedir, nasıl yapılır? Motor sürücü olarak bu ürünü, çizgi sensörü olarak ise bu ürün.


QTR-1A bir çok robot projesinde kullanılan ve sıklıkla tercih edilen bir kontrast ( çizgi takip) sensörüdür. Sensörü QTR-1A - 1cm Menzil. Bunun yanında bilginiz olsun QTR-8x seriside çok kullanılıyor. CNY7 aslında bir kontrast sensörüdür, kızılötesi ışık yayan ve bu ışığı geri alıp alamamasına göre analog çıkış veren bir sensördür.


Cisim uzaklığı ölçen arduino projesi yapmak için mzdijital mesafe sensörü kullanabilirsiniz. Biraz daha mbot benzeri güzel durmasını istediğiniz bir proje için ultrasonik mesafe sensörü hc-srkullanabilirsiniz. Robot çizgiden sağa doğru çıktığında (sağ çizgi sensörü beyaz renk algıladığında) ise siyah renk algılayana kadar sol tekeri döndüren motoru (m1) durdurur, sağ tekeri döndüren motoru (m2) çalıştırır.


Çizgi sensörü

Böylece robot çizgiden sağa çıktığında sola dönerek çizgiye tekrar girer. IR emitör ve alıcı (fotransistör) çiftleri için uygun bir taşıyıcıdır. Teslimat Hizmetini Keşfedin. Artık konumunuzu seçerek size özel indirimlerden yararlanabilir, siparişinizi aynı gün teslim alabilirsiniz.


Qtr8rc üzerinde tane alıcı verici bulunmaktadır. Fakat sensör de ard arda olmalı ki aksi halde aradaki boş sensörler çizgiyi takip etmeyeceğinden robotunuz çizgi. RobotDyn firmasının ürettiği Line Tracking Sensor üzerindeki IR alici verici ile siyah zem.


Çizgi sensörü

Alışveriş listeme kaydet. CLS Pro 600’ü kullanarak mükemmel hat ve kontrast yönlendirmesi Basılı çizgileri, baskı kenarlarını veya ağ kenarlarını maksimum güvenilir şekilde yönlendirmek için hassa bir sensördür. Peki çizgiyi nasıl algılıyor hiç düşündünüz mü? Favori Listenize en fazla 6ürün ekleyebilirsiniz.


Bu sekmede mBot üzerinde dahili bulunan ultrasonik mesafe, ışık sensörü , çizgi sensörü gibi sensörleri kullanmamızı sağlayan bloklar bulunmakta. Ama çizgi sensörü denildi mi akla ilk gelenlerdendir. Vericinin gönderdiği kızılötesi ışık bir yüzeyden yansıdıktan sonra alıcıya gelir. Alıcı gelen ışık miktarına göre çıkış verir. Bu yüzden aracın konumunu düzeltmesi için numaralı sensör çizgiyi görene kadar sola dön.


Çizgi sensörü

Bu üç durum bir çizgi izleyen robotun çizgi üzerinde gitmesi için yeterlidir. Pic, Arduino gibi mcularla doğrudan kullanılabilir. Automation and Vision Systems Toggle navigation.


Hat hareket teknolojisi Open dropdown menu. Cnykontrast sensörü olarakta bilinen bu sensör aslında bir kızılötesi ve bir ışığa duyarlı transistörden meydana gelir. Bu sensörler parkurda yer alan yolun kontrast farkına göre ayırt ederler. Teknoloji Elektronik Tasarım ve Üretim A. IT ürünleri konusunda katma değeri yüksek ileri teknoloji ürünleri geliştirmek ve üretmek amacı ile kurulmuş bir teknoloji şirketidir.


Bu yansıma sensör modülü Arduino için Zumo Shield ile kullanılması amacıyla tasarlanmıştır. NFOTEK Test Ölçü Cihazları ve Elektrik, Elektronik , Otomasyon Ürünleri Tic. Ana işlem mikrodenetleyicimizin aldığı girdiye göre istenen çıktıyı vermesi için gereken işlemlerin tamamıdır.


LDR (Light Dependent Resistor) yani Türkçe’de “Işığa Bağımlı Direnç” anlamına gelmektedir. LDR ışığa duyarlı bir devre elemanıdır. QTR Serisinin Dijital çıkış verebilen modeli QTR-8RC modelidir. Siyah ile beyaz renk ayrımını üzerindeki yansıma sensörleri sayesinde yapabilen bu modelin üzerinde adet yansıma sensörü mevcuttur.


Hangi sensör siyahta ise o tarafın ledi yanmaktadır. Diğer fiyatı ve özellikleri, Bilgisayar kategorisinde. Banebots Tekerlekler: Tekerlek olarak ise yıllardır çizgi izleyen robot projelerinde derece alan ekiplerin kullandığı Amerikan Menşeli Banebots Markal. Stabil ve sorunsuz çalıştığı için robotlarda çok fazla tercih edilmektedir. Robot çizgiden sola doğru çıktığında (sol çizgi sensörü beyaz renk algıladığında) siyah renk algılayana kadar sağ tekeri döndüren motoru (m2) durdurur, sol tekeri döndüren motoru (m1) çalıştırır.


Bu yazımda sizlere çizgi izleyen sensör hakkında çalışma prensibi, bağlantıları ve Arduino kodları hakkında bahsedeceğim. Dik Z ekseni ve yatay X ekseninde yüzeye göre oluşan noktaların koordinat bilgisine göre istenilen işlem yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar