5 Şubat 2016 Cuma

Çizgi izleyen sensör

Endüstriyel sektörde de çizgi izleyen robot mantığında robotlar bulunmakta fakat biz bu yazımızda hobi amaçlı çizgi izleyen robotları inceleyeceğiz. Tüm sensörlerün hassasiyet ve mesafe ayarı kontrol kartı üzerinde yer alan potansiyometrelerden yapılabilinmektedir. Makeblock Çizgi İzleyen Sensör Dizisi.


V 1S Lipo Batarya 9mAh 25C – Mbot Pili. A) Çizgi izleyen robotun en sol sensörü çizgi üzerindedir. Yani çizgi izleyen robot yolun sağ tarafındadır.


Bu nedenle çizgi izleyen robotun piste doğru yönelmesi için sağ motorun ileriye doğru çalışması sol motorun ise bu esnada durması gerekmektedir. Bu robot projelerinde minimum sensör tavsiye etmekteyiz, sensör sayısı ne kadar fazla olursa robotun yolu izlemesi daha rahat olacaktır. Stabil ve sorunsuz çalıştığı için robotlarda çok fazla tercih edilmektedir.


Çizgi izleyen sensör

Tavsiyemiz en iyi tutunmayı sağlayan ve geniş yüzeyli silikon tekerlekler. Kart üzerindeki her sensör ayrı bir digital voltaj çıkışı sağlar. QTR-8A genellikle çizgi izleyen robotlarda kullanılan bir sensör çeşididir. Bu sensörler siyah ve beyaz rengi ayrıt edebilirler.


Uzun süre stabil ve sorunsuz çalışabilmektedirler. Bu yüzdende robot projelerinde çok fazla tercih edilir. Sensör çizgi izleme görevini yeterince başarılı yerine getirebilirken aynı zamanda karta eklenmiş olan uzaklık ve dokunma sensörü ile robotunuzu etrafına daha duyarlı hale getirir ve tasarımınızı son derece basitleştirir. Bu üç durum bir çizgi izleyen robotun çizgi üzerinde gitmesi için yeterlidir.


Programlanacak mikro denetleyici üzerinde taşıyan kart. USB portu sayesinde bilgisayara bağlanarak programlanabilmektedir. Aynı kodla bütün elemanlar aynı onların robotu çizgiyi takip ediyor.


Sensör Aparatları Triger Kasnaklar Drone ve Drone Malzemeleri Drone ve Gövde Setleri Gimbal ve Aksesuarlar Kumandalar. Görünür ışıklar çalışmasını etkilemez ve anti-parazitleme özelliğine sahiptir. Kartın Üzerinde Bulunan Potansiyometre İle De Aracın Çizgilere Olan Yakınlık Ve Uzaklık Yapabilirsiniz. Modüllerin üzerinde kızılötesi alıcı ve verici bulunur. Robot için Sensör Seçimi.


Her birinin hassasiyetini ve mesafesini ayarlamak için adet farklı potansiyometre vardır. Bu sayede modülleri dilediğiniz farklı noktalara bağlayabilirsiniz. Bunlardan biri ışığa duyarlı olan LDR dirençlerdir. Ardından da sola dönmesi için gereken koşullar verilmiş. IR alici verici ile siyah zemin üstü beyaz çizgiyi veya beyaz yerde siyah çizgiyi yönlendir.


En sondaki if dallanması içinde de, hiçbir sensör çizgiyi algılamazsa robotun durması amaçlanmış. Açıkçası çizgi izleyen robot yapımında servo motor kullanmak hiç iyi bir fikir değil. Sekizli çizgi izleyen sensör modelleri: polulu 8li çizgi izleyen sensör ve ya 8li çizgi izleyen sensör buradaki sensörler içerisinde en iyisi polulu çizgi izleyen sensör modülüdür. Analog almanızı tavsiye ederim dijitalde olur fakat analog bir tık daha iyidir.


Çizgi izleyen sensör

Bu yazımızda kanallı çizgi izleme sensörü ile çizgi izleyen robot yapacağız. Projemizin mantığı , robotumuz çizgi izleme sensörleri sayesinde siyah rengi takip edecek ve parkurlarda istediğimiz noktalara ulaşacak. Kart çıkışındaki sinyaller dijitaldir, mikrodenetleyici ve arduino gibi kartlarla rahat bir kolay kullanım sağlar. Bişey sormak istiyorum , cny dışında , cny den daha iyi daha güzel sonuçlar verebilen , çizgi izleyen robotlara uygun bir sensör var mıdır acaba ? Sonrasında ise o mesafenin daha yakınında lojik- uzağında ise lojik-üretiyor.


Saat 15:00’a kadar verilen siparişleriniz AYNI GÜN KARGODA! Qtr8rc üzerinde tane alıcı verici bulunmaktadır. Arduino ile çizgi izleyen robot projesinde tane sensör kullanarak çizgiyi takip ettirdik. Arduino bağlantısında istediğiniz sensörü kullanabilirsiniz. Fakat sensör de ard arda olmalı ki aksi halde aradaki boş sensörler çizgiyi takip etmeyeceğinden robotunuz çizgi.


Sitemizdeki çizgi izleyen robotlarda ve engel algılayan çizgi izleyen robotlarda kullanılan sensör devresidir. Devrede adet CNYsensör , adet 74HCSchmitt Triger bulunmaktadır. Devre üzerinde bulunan adet led ile hangi CNYin beyaz çizgiyi algılamakta olduğu görülebilir. Hızlı çizgi izleyen robotlarda kullanıma uygun CNYli sensör devresidir. Arduino, PIC ve diğer kontrol kartları ile kullanılabilir.


Devre lehimlenmiş ve test edilmiş olarak gönderilir. Buna ek olarak, kullanılacak sensör sayısı, sensörler arasındaki mesafe ve sensörlerin yerleşim şekli de robotun. Daha çok basit bir algoritma ile şu sensör “lojik 1” olduğunda şu motoru hızlandır(ya da çalıştır) gibi şartlara bağlı( genellikle -if- kullanılarak) şekillerde tahrik mekanizmaları ile programlanmaktadır. Bu konuya biraz daha ayrıntılı olarak değineceğiz. Diyelim ki beyaz zemin üzerine siyah renkle çizgi çekilmiş bir yol kullanıyorsunuz ve siyah rengi algılayan sensör kullanarak çizgi izleyen robot tasarladınız.


Kategorisi yarışma dökümanını PDP formatında indirmek için Tıklayın. Eleme pistinden, iki adet olarak yapılacak ve pistler birbirinin simetriği olacak şekilde hazırlanacaktır. Bu pistler A pisti ve B pisti olarak adlandırılmıştır. Kampanyalar, Satış, Etkinlik ve Özel Teklifler Hakkında Bilgilendirilmek İçin Abone olun!


Görmüş olduğunuz sensör devresi sensörlü bir çizgi izleyene ait İsis le tasarlanmış bir devredir. KONTROL DEVRESİ Kontrol devremizde ise sensörlerden gelen sinyallerin Pic de yorumlanarak motor sürücü devremizden geçerek hareketi sağlamaktadır. Sensör türüne göre siyah renkte “lojik 1”, beyaz renkte “lojik 0” şeklinde olabilir.


Çizgi izleyen sensör

Ya da bu durumun tam tersi şekilde de çalışabilir(beyaz renkte “lojik 1”, siyah zeminde “lojik 0”). Tanımı ve Çalışma Prensibi: Çizgi izleyen robot, adından da anlaşıldığı üzere, renk farkından faydalanarak bir çizgiyi takip eden robot çeşididir. Bu robot, endüstriyel alanlarda çok faydalı olabilecek bir robottur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar