16 Aralık 2019 Pazartesi

Pwm ile dc motor hız ve yön kontrolü

Merhaba arkadaşlar bu çalışmamız bir önceki çalışmamızın devamı niteliğinde olacaktır. Fakat baktığım hiçbir Türkçe. Kuracağım devrede hız ve yön kontrolu butonlarla ayarlanabilecek şekilde olursa ileride devreyi daha da geliştirmek için butonları pic ile kontrol ederek. Devredeki BC2transistorü PIC’in yüklenmemesi için kullanılmıştır. Referans potansiyometresi ile PWM görev saykılı değiştirildiğinde, motor akımının büyüklüğü ve dolayısıyla eşitlik 2. Bunun yanında potansiyometreyi kullanmak için analog okuma yaptırmalısınız.


Pwm ile dc motor hız ve yön kontrolü

Benim pwm ile dc motor kontrolü ( hız ve yön kontrolü ) yapmam lazım fakat bunu pic kullanmadan yapmam lazım. Ccs ile şu anda dc motor yön kontrolü yapabiliyorum. Bunun için öncelikle motor sürücüsüne ihtiyacımız var. Write() fonksiyonu ile görev döngüsünün miktarı belirleniyor ve kare dalga elde ediliyor. Devir ayarı potans yerine 0-5VDC veya 0-10VDC ile de yapılabilir.


Uygulama gayet basit olup PWM kullanımı ile belirli bir dijital pinimizden güç çıkışı sağlayarak , transistör yardımı ile motorumuzu sürmüş olacağız. Motor torkuna etkisi minimumdur. DC MOTOR HIZ VE YÖN KONTROL DEVRESİ PWM DEMONTE (GR-24) 3TL.


Yalnız bu proje için üniversal motor kullanıyorum. Hocam benden motoru iki farklı şekilde kontrol etmemi istiyor. L2ile hız kontrolü yapılabiliyormu PWM le falan? En son ardali tarafından 03.


Erteleme kampanyalarında, ödemeler. Bu süreç ile motor hızı ve dönüş yönü ayarlanmış olur. PWM kontrollü) devre yapmam gerekiyor.


Elimden geldiği kadar size msp4üzerinde pwm ile dc motor kontrolünü anlatmaya çalıştım. Genellikle besleme gerilimi motor gövdesinde yazar. Uygulanan gerilimin değeri değiştirilerek motorun hızı ve kutupları değiştirilerek motorun yönü ayarlanır.


Apini üzerinden okuduğumuz analog değere göre dijital ve PWM özelliği bulunan 6. PWM sinyali ile kontrol edeceğiz. Bu etiketlerimize tıklayarak alakalı ve adetleri verilmiş etiket linklerini inceleyebilirsiniz. PWM ile de dönme yönü ve hızı kontrol edebiliriz. F8, iki adet PWM pini içerir.


Devrede ben sadece A köprüsü üzerinden işlem yaptım. Hız kontrolü için PWM kullanılacak. Yön kontrolü L2entegresiyle yapılabiliyor. PWM Kontrol (Faz Genişlik Kontrolü ) ( Pulse Width Modulation ) PWM metodu fazın genişliğini kontrol ederek motorun hızını kontrol etmektedir. PWM yöntemi tamamen dijital bir kontroldür.


Ayarlanabilir Frekans özelliği ile motorlardaki uğultu sesini sona erdirir veya en düşük seviyeye ge. Ward Leonard motor hız kontrol sistemi üstte anlatılan ilke kullanılarak ortaya çıkarılmıştır. Dc motora uygulanan dc gerilim, ac güç kaynağından faz kontrollü ve filtreli olarak elde edilir. Dolayısıyla motor hızı AC faz kontrol ile kontrol edilir. Dc motorların hız kontrolü ayarlanabilir direnç ile olabileceği gibi sinyal genişliğini ayarlayarak da yapılabilir.


Pwm ile dc motor hız ve yön kontrolü

Buna PWM (Pulse with modulation) ile kontrol denir. Daha uzun sinyal verdiğinizde dc motorun hızını da artırmış olursunuz. Arduino Çizgi İzleyen Robot. Bu tip uygulamalarda ısı olarak kaybolan güç fazladır. Aynı zamanda motor devri regülasyonlu değildir.


IO nin hizini belirler ve baud rate ile alakasi yoktur GPIO_InitStruct. Bu devremizde ayrıca motor sürücü entegresi kullanılmıştır. Bu yazımda dc motor sürmeyi yöne ve hız kontrolü yapmayı anlatacağım.


Elimizde bir motor sürücü olmadan arduino çıkış pinleri çok az bir küçte çıkış vereceği için yüksek akım çeken motorlarınız çalışmaya bilir. Resimde 11ve numaralı pinlerin PWM özellikli olduğu görülmektedir. Kontrolünün kolay olmasından dolayı tercih edilen, özellikle konum ve ya hız uygulamalarında karşımıza çıkan motor tipidir.


Rotor ve stator adı verilen iki ana yapıdan oluşur. DC motorda hız kontrolü yapabilirsiniz. PWM tekniği ile frekansını değiştirerek kontrolünü.


MD151A Çift yönde de motor gibi PWM frekansı ile çalışabilecek elektriksel cihazları sürmek ve tetiklemek için kullanılır. Ceyhun Keklik Blocked Unblock Follow Following. Proje Serimizin İlk Yazısı ⇒ Malzeme Tanıtımı. L298N motor sürücü kontrol modülü tipik olarak 24V’a kadar olan motorların hız ve yön kontrolünde kullanılmaktadır. Transistörün anahtar işlevinden, diyotu koruyucu olarak kullanmaktan ve PWM ’den bahsedeceğim.


Bu ölçü için tablanın her köşesinden ve orta noktasından tabla ile nozül.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar