Mıknatıs Çekim Kuvveti Konu Anlatımı. Fabrika bacalarında çıkan dumanların arasındaki metalleri çekmek için kullanılırlar. Bir mıknatısın şekli nasıl olursa olsun iki kutbu bulunur.
Aynı iki kutbu ise birbirine itme kuvveti. Bu iki uca mıknatısın kuzey ve güney kutubu ismi verilir. Aynı cins kutuplar birbirini iterler. Farklı cins kutuplar birbirini çekerler. En önemli magnetik maddeler hangileridir.
Arabanın kapısını iterek kapatırız. Cisimlere temas ederek (dokunarak) itme ya da çekme uygularız. O cisim de mıknatısın çektiği maddeleri çeker.
Metal kaşığı mıknatısla aynı yönde sürtelim. Yukarıdaki çubuk mıknatısların birbirlerine uyguladıkları itme ya da çekme kuvveti aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla doğru olarak verilmiştir? A)I İter II Çeker B)I Çeker II Çeker. Sun’i mıknatıslar: Bu mıknatıslar sun’i vasıtalarla manyetik.
A Kapı zilleri, telefonlar, buzdolabı kapıları, bilgisayar diskleri mıknatısın kullanıldığı yerlere örnektir. Oluşan bu itme ve çekme kuvvetinin büyüklüğü kutup şiddetlerine, ortamın manyetik geçirgenliğine ve mıknatıslar arası uzaklığa bağlı olarak değişir. Yani mıknatısı metalden ayırmak için uygulanması gereken kuvvet bu. Doğal yapıda olan mıknatısların itme ve çekme güçleri kendinden oluşan kuvvettir. Hoparlörler ve mikrofonlar mıknatısların kullanıldığı eşyalara örnektir.
I) ve çekme (Şekil II) kuvveti birbirine eşit ve zıt yönlüdür. Hareketli bir cisim çekilerek ya da itilerek durdurulabilir. Duran bir cisim de yine çekme ve itme kuvveti uygulanarak harekete geçirilebilir. Aynı şekilde itme ve çekme kuvveti ile bir cismin yönü ve hızı değiştirilebilir.
Aynı zamanda mıknatısın kutupları arasında da bir itme ve çekme kuvveti vardır. Evde rahatlıkla deneye bilirsiniz. Aslında her şeyin kendine göre bir çekilme yetisi vardır. Demirinki çok yüksekken, sıvı oksijeninki çok düşüktür örneğin.
Ferromanyetik maddeler bir mıknatısın manyetik alanına konularak etki ile mıknatıslanabilir. Bu itme ya da çekme kuvveti , mıknatısların kutup şiddetleri ile doğru, aralarındaki uzaklığın karesi ile ters orantılıdır. MIKNATISLARIN ÇEKİM KUVVETİ. Günlük hayatta birçok yerde karşılaştığımız ve demir, nikel, kobalt gibi maddeleri çeken cisimlere mıknatıs denir. Kütle çekimi ya da çekim kuvveti , kütleli her şeyin gezegenler, yıldızlar ve galaksiler de dahil olmak üzere birbirine doğru (ya da birbirine doğru çekildiği) hareket ettiği doğal bir fenomendir.
Enerji ve kütle eşdeğer olduğu için ışık da dahil olmak üzere her türlü enerji kütleçekimine neden olur ve onun etkisi. Sıraya oturmak için sandalyeyi çekmek, pencereyi açmak, arabadan inmek için kapısını itmek gibi. Manyetik kuvvet, mıknatıslar uzaklaştıkça azalır. Sınıf Fen Bilimleri İtme ve Çekme Kuvveti. Siz de paylaşımda bulunun!
EBA’da yayınlanmasını istediğiniz içerikleri paylaşmak için tıklayın. Genellikle, U şeklinde bükülmüş bir metal parçasından meydana gelir. Bunun karşılıklı uçları manyetik çekme ve itme kuvvetlerinin merkezidir. Tabii mıknatıslar: Çekme ve itme kuvveti mıknatısın kendinde mevcuttur.
G) Aşağıdaki soruları cevaplayınız. D Genel olarak kırmızı uç kuzey (N), mavi uç ise güney (S). B Bir yön bulma aracı olan pusula da günlük yaşamımızda mıknatısların kullanıldığı araçlara örnektir. Suni mıknatıslar: Bu mıknatıslar suni vasıtalarla manyetik özelliği kazanırlar. Ya devamlı veya geçici bir zaman içinde mıknatıs haline gelirler.
Bu nedenle bu maddelere magnetik maddeler denir. Aksi halde mıknatıslar üzerindeki çekme kuvvetiyle ile itme kuvveti birbirine eşit olur! Ayrıca manyetik alan manyetik kaynaktan uzaklığın karesi ile ters orantılıdır. Elektrik akımının etkisi ile mıknatısın özelliklerini gösterebilen magnetik (manyetik) maddelere elektromıknatıs denir. Pil, ters çevrilirse elektromıknatısın her iki ucu da aynı şekilde çekme özelliği gösterir ama kutupları yer değiştirir.
AĞIR BİR YÜKÜ KALDIMAK İÇİN ÇEKME UYGULARIZ. GEMİ KAYIK VE VAPUR SUYA İTME KUVVETİ UYGULAR. SUYUN İSE CİSİMLERE KARŞI UYGULADIĞI KUVVET SUYUN KALDIRMA KUVVETİDİR.
Bir arabanın kapısını açmak çekme , kumanda ile kanal değiştirmek itme, mıknatısın bir cismi kendine doğru çekmesi çekme , bilgisayarın tuşlarına basmak itme, bardağı eline almak için havaya kaldırmak çekme olayıdır. Bu örnekler sonsuz adet çoğaltılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.