Teşekkürler Kerem hocam elinize sağlık. Step Motorlarla ilgili ayrıntılı bilgiyi buradan bulabilirsiniz. Entegre ile uğraşmak istemezseniz hazır step motor kartları mevcut bağlantı yerlerinden jumper ile çıkış alıp hiç devre kurmadan çalıştırabilirsiniz. Küçük step motorları sürücü kartı olmadan kullanabiliriz ancak daha fazla adım sayısına sahip Nemagibi step motorları kullanmamız mümkün değil. Step motorun çekeceği akımı kontrol kartından çekemeyiz.
Bu kütüphaneden kullandığımız bazı fonksiyonlara değineceğim. Bu makalede bir çok projede sıklıkla kullanılan step motorların arduino ile nasıl kontrol edileceğini, bağlantı şemasını ve arduino kodlarını inceleyeceğiz. Bu yazımızda arduino projelerinde en çok kullanılan motor çeşidi olan servo motorların arduinoya bağlantısını ve arduino kodlarını inceleyeceğiz. Bende yavaştan yavaştan robot yapımına geçiceğim için parça parça anlatıcam herşeyi ve herşey öğrenildiğince çok güzel örnek projeler yapıcaz.
Bu gün sadece motorun yön kontrolünden bahsedicem. Bende zaman ayarlı olarak motorun çalıştırabileceğimizi söyledim. Daha yeni dijital kontrol sistemlerine göre mekanik hassasiyeti olduğundan kullanımda ergonomi ön plandadır. Bu ayarlar dışındaki PWM sinyalleri servo motoru düzgün çalıştıramaz.
Böylelikle , herhangi bir devre kurmaksızın , motorumuza hız ve yön kontrolü yapabiliriz. Sweep by BARRAGAN This example code is in the public domain. Bir yeri yanmış adını unuttum. Merhaba arkadaşlar arduino ile çılgın projelerde biraz aradan sonra ilerlemeye devam ediyoruz. L293D Tümdevresi ile Motor Kontrolü.
Servo motorlar PWM kullanıyor demiştik. A direct current, or DC, motor is the most common type of motor. DC motors normally have just two leads, one positive and one negative. Connect 5V and ground of. Uygulama gayet basit olup PWM kullanımı ile belirli bir dijital pinimizden güç çıkışı sağlayarak , transistör yardımı ile motorumuzu sürmüş olacağız.
A ayrı DC motor veya 0. A ayrı step motor sürülebilir. Serial port üzerinden arduinoya bağlanan herhangi bir araca 0-2sayıları arasında değişken değerler göndererek kullandığımız araca göre. Yapmanız gereken servo motorunu uygun şekilde arduinoya bağlamak. Tek dezavantajı, servolardan ve düz eski DC motorlardan çok daha zor sürülmeleridir.
Aşağıdaki kodu kopyalayıp satır no. L2entegresi ile step motor sürebileceğiniz gibi dc motorda sürebilirsiniz. Bir önce ki yazı için tıklayınız. Bu projede joystick modülünü kullanarak servo motor kontrolü yapacağız.
Bu proje aslında robot kol kontrolünün de temelini oluşturmaktadır. Joystick modülü ile robot kollar, kumandalı araçlar v. Proteus (isis) üzerinde simülasyon çalışması. ServoMotor, herhangi bir mekanizmanın işleyişini hatayı algılayarak yan bir geri besleme düzeneğinin yardımıyla denetleyen ve hatayı gideren otomatik aygıttır. Robot teknolojisinde en çok kullanılan motor çeşididir. Donanımı devre şemasına göre kurduktan sonra, düzenlenmiş kodu.
DC motorlar çalıştıkları gerilim değerlerinin düşürülmesi ile hızlarının da düştüğü bilinmektedir. DC motorlarda hız kontrolü uygulanan gerilim değerinin değiştirilmesi ile sağlanmaktadır. Motorların hız ve yönleri ayrı ayrı kontrol edilebilir. Bu uygulamamızda potansiyometreyi servo motoru kontrol için kullanacağız. Motor kontrolü yapmak için kullanacağımız bir kütüphane mevcuttur.
Motor sürücüler motorları kontrol etmemizi sağlayan elektronik kartlardır. Biz burada L298n Dual H köprülü Dc step motor sürücüsünü kullandık. Arduino devresi hazırlanır. Kullandığım dc motor çekirdeksiz volt ile çalışan bir motor.
Merhabalar, Makina Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim robot kol projesi için encoderli Dc motor aldık ve bunu arduino mega ve motor shield ile kontrol etmek istiyoruz. Bu motorlar , DC motorlardan farklı olmak üzere istediğimiz pozisyonda sabit kalacak şekilde tasarlanmıştır. Brushless motorlarda hız kontrolü yapmak için arduino pwm pinlerini kullanabiliriz.
RC arabamızın direksiyonunda, helikopterlerin pervanelerine açı vermede ve uçakların kontrol yüzeylerini hareket ettirmede kullanılırlar. Mblock ile arduino üzerinden servo motor kontrol etmek isteyen arkadaşlarımıza yardımcı olması açısından yaptığımız kodları paylaşıyoruz. Bölüm 1: MİKRODENETLEYİCİ VE ELEMANLARI Konu 1. Bu projemizde potansiyometre ile bluetooth üzerinden servo motor kontrolü yapacağız. Bunun için modüllerden birinin yöneten(master) diğerinin ise yönetilen (slave) modda olması gerekir.
Merhaba röle yardımı ile swich motor kontrolü yapmaya çalışıyorum. Elektrik git gellerinde röleye elektrik verip kesiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.