4 Ekim 2018 Perşembe

Işığı takip eden robot

Işığı takip eden robot

Yapımı son derece basit olan ışık takip eden robot versiyon 1. Videoda kullanılan ko devre şeması, kütüphane. Bugünkü uygulamamızda arduino ile güneşi takip eden robot yapacağız. Bunun için ldr sensörleri kullanmak en doğru karar olacaktır.


Ldr ışık sensörleri ışığın yoğunluğuyla direnç değiştiren sensörlerdir. Bizim yapmamız gereken güneşli ortamdaki direnç değeri ve gölgedeki direnç değerlerine göre algoritmayı. Işık Takip Eden Robotun Özellikleri. Proteus üzerinde simülasyonunu çalıştırıyoruz. Işık izleyen robotun güç ve algılama devreleri BD14 BC 5ve LDR kullanılarak hazırlanmıştır.


Merhaba arkadaşlar bugün ki projemizde ışık takip eden robot yapacağız. Bu projeye başlanmadan önce Araba projesine göz atmanızı tavsiye ederim. Bu projemizde amaç robotumuzun ön tarafına ışık tutuğumuzda ışığı takip etmesi. SPDT anahtarın makaralı kısmı yere değip tekerlek gibi sürünecek şekilde resimde görüldüğü gibi montaj edip devremizi tamamlıyoruz. Adet L298N motor sürücü kartı.


Yapımı gayet kolay ve az maliyetli bir ışık izleyen robot olacak. Pic kullanılmadan hobi amaçlı yada ödev amaçlı yapılacak bu devrede,LDR ve transistör tüm görevi üslenmektedir. NPN bc 5kullanılmıştır.


Stoğumuzdan aynı gün gönderim. Fritzing üzerinde board kurulumunu ve ardından breadboard üzerinde birebir kurulumunu yapıyoruz. RoBİBİ Işık İzleyen Robot Kiti Genç Robot Severler!


Işığı takip eden robot

En Basit Robot Kiti ile Tanışın Işık İzler yada Işıktan Kaçar. Tanımı ve Çalışma Prensibi: Çizgi izleyen robot , adından da anlaşıldığı üzere, renk farkından faydalanarak bir çizgiyi takip eden robot çeşididir. Bu robot , endüstriyel alanlarda çok faydalı olabilecek bir robottur.


L293D ve L293B videosunu iyi anlarsanız, L298N’de onlarla aynı şekilde çalıştığı için izlenmese de olabilir. Makale ARDUINO İLE SD KART. Arduino ile Nasıl Kullanılır? Led ışık takip eden robot.


Işık sensörü led ışık gibi ışık kaynağını algıladığı zaman ileri gitmesi. Algoritma şeması, ışık sensörü,kırmızı ve mavi led kullanarak ışık kaynağını gördüğü zaman ileri giderken mavi ve kırmızı led yakması. Engelden kaçarak ışığı takip eden robot devresi epoksi baskı devre kartı üzerine hazırlanmış ve lehimleme işlemi elde yapılmıştır. Devre üzerinde lehim maskesi (yeşil boya) bulunmamaktadır.


Hafif plastik tekerlek – adet. Plastik toplu bilya tekerlek – adet. Literatür taraması yaptığınız zaman benzeri çok fazla robot tasarım ve devreleri bulabilirsiniz.


Robot hakkında bilgiler: Kızılötesi sensörler sayesinde siyah veya beyaz çizgiyi takip eder. Kısaca algoritmadan baysedersek , ortadaki sensör çizginin üzerine geldiğinde robot düz devam eder. Soldaki sensörler çizginin üzerine gelirse sola, sağdaki sensörler çizginin üzerine gelirse robot sağa hareket eder. Ama bu çizgi izleyen robot ile rakiplerinizden bir adım öndesiniz. Ayrıca kontrol kartını da kendiniz hazırlayacağınız için yerden de tasarruf sağlamış.


Işık izleyen Robotun çalışma mantığı, araç üzerine yerleştirilen iki adet ışığa duyarlı direnç (LDR) yardımıyla aracın gideceği yönü ayarlamaya dayanıyor. Ldr üzerine düşen ışık miktarı arttıkça transistörlerinbaz akımları ve dolayısıyla iletim seviyeleri artar. Böylece motor uçlarına uygulanan. Robot Devresi tasarlayacağız ve eyleme geçireceğiz. Projeni mantığı ldr ler sayesinde ışık algılayan robotun dc motorlarını harekete geçirmesidir.


Işığı takip eden robot

Tamamlanmış Elektronik Devreler, Projeler - Robot projeleri ( robot projects) - ücretsiz ışık izleyen robot. Bunlara rağmen hala size ait olan ve burada bulunmasına izin vermediğiniz. Platformdan yansıyan yada yansımayan ışığı foto transistor beyz akımı olarak kabul ederek kolektör ile emitter arasında değişen akımı oluşturmaktadır. Bu hareketi sağlamak için otomobillerde olan akerman sistemi.


Arkadaşlar elinde çizgi izleyen şeması, çizimive ares çizimi olan varsa paylaşabilir mi? Laboratuvarda, ışığı takip eden robot , otomatik garaj prototipi, yiyecek otomatı ve konveyör bandı uygulaması varmış. Bunları başarabilirsem az çok yeterli olabileceğim. Elbette işin en zor kısmı hocaları ikna edebilmek. Hobi Robotlar - DIY Elektronik Kartlar Hobi Devreleri Kendin Yap Kitleri Motor Sürücü.


Robot hangi taraftan ışık alırsa o tarafa hareket eden bir robotik uygulamasıdır. El feneri ya da herhangi bir ışık kaynağı sensörlere tutulduğunda ışığı takip eder. Ortam ışığını algılamaması için sensörlere kısa hortomlar geçirilmiştir. Ayrıca devre üzerinde hassasiyet ayarları yapılabilen trimpot ayarlar bulunmaktadır. Uzun süreli Robot sürüşü gerçekleştirildiğinde bazen istenen yol güzergâhından saptığı görülmüştür.


Bu yazıda daha sık kullanıldıkları için siyah zemin üzerinde beyaz çizgiyi takip eden bir çizgi izleyen robot anlatılacaktır. Beyaz zeminde yansıyan ışık siyah zeminden daha fazla olacağından renklerin ayırımı sağlanır ve analog sinyal alınır. Bot Eklenti Paketleri Makeblock mBot serimizde bu sefer sizlere mBot eklenti paketlerini inceleyeceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar