18 Haziran 2018 Pazartesi

Arduino uzaklık sensörü

Arduino uzaklık sensörü

Bu sensörü internet üzerinden sipariş vererek edinebilirsiniz. Roboturka’dan merhabalar. Merhaba arkadaşlar şimdi sizlerle düşük bütçeli arduino ile bir proje yapalım. Buradaki amacımız günümüz araçlarında olan park sensörü mantığını kullanarak hareket edelim. Belli kademelerle yazdığımız kodumuzda yaklaşan cisme göre hem buzzer hem de led aracılığı ile yaklaşan mesafeyi algılamaya çalışacağız.


HC-SRbildiğiniz gibi ses dalgalarıyla mesafe ölçen bir sensör ve uygun şartlarda 5-metreye kadar sağlıklı sonuçlar verebiliyor. Mesafe yaklaştıkça sıra sıra ledler devreye. Sharp kızılötesi mesafe sensörünün arduino ya bağlantısı oldukça basittir.


Bu arduino projesinde delay süreleri olsun hatalar olsun bizi biraz uğraştırdı ama olsun. Geçilen her zorluk bizi bir adım daha güçlendirir #128578; Yorum yaparak, beğenerek ya da kanalımıza abone olarak bizi destekleyebilirsiniz, iyi. HC-SRmesafe ölçüm sensörünü bir önceki dersimizde görmüştük. Fiyatının uygun olması, kolay kullanılabilir olması ve menzilinin uzun olması sebebiyle oldukça sık tercih edilmektedir. Engelden kaçan bir robot.


Arduino uzaklık sensörü

Ben yaklaşık 5-cm^lik bir yüzeye sahip bir cismin uzaklığını ölçmek istiyorum. Ancak ultrasonic sensörde iyi bi ölçüm alamadım. Bu projemizde de arduino yağmur sensörü kullanımı ile basit bir uygulama yapacağ. Trig pininden yayılan sinyal 2cm ile 400cm arasındaki bir alanda bulunan bir hisme çarpıp geri döner ve Echo pini tarafından algılanır. Bu derste ultrasonik mesafe sensörünün kullanımı analatılmıştır.


Gönderim süresi, ürünü satışa sunan Mağaza tarafından belirlenir. Bunlar;vcc,gntrig,echo pinleri. Bir cisme çarpar ve geri sensöre yansır. Cismin sensörden uzaklıgı ile.


Bunun için mesafe sensörü kullandık. Arkadaşlar buradaki bazı arkadaşlar dan 1-tane arduino program kodlarını aldım saolsunlar düşünüp de koymuşlar aslında bana 5-tane program daha gösterebiliri misinz? Aynı gün kargo, kapıda ödeme ve taksit avantajlarıyla hemen sipariş verin!


Bende aynı sorunları yaşadım. Bu yazımda arduino üzerinde kullanılabilen bazı sensörleri tanıtacağım. Pinlerden biri Trig, diğeri Echo pinini kontrol eder. Biz uygulamamızda Trig pinini 12.


Arduino uzaklık sensörü

Ses kaynağının biri verici diğeri alıcı olarak kullanılır. Bu da hassas ölçümler yapmamızın önüne oturmuş bir kaya gibidir. Ama birazcık matematik ve 1-işlem ile, bu sensörü daha verimli kullanabilir, daha hassas ölçümler. Bu yüzden şemayı da paylaşıyorum. Bilindiği gibi yarasaların gözleri yoktur.


Sensör kit olarak satılmakta. Sadece ir lazer mesafe ölçerler var ya engel algılayıcı olarak kullanılıyor yada ultrasonik mesafe ölçerler, bunlar en fazla 3-metre ölçüm yapıyor. Ben bu tip bir sistemin 1-kilometre ölçenini ve arduino uyumlusunu sordum. IR sensörler , mesafe sensörleri ve ultrasonik uzaklık sensörleri gibi sensörler aktif sensörlerdendir.


CNY7 Shaft encoder, Sharp uzaklık algılayacı sensörler. Aktif sensörler sinyallerini kendileri yaydıklarından daha fazla enerji gerektirmektedir. Stoğumuzdan aynı gün gönderim. HC-SRsensörüde bu kurala dayanan bir mesafe ölçüm aparatıdır. Hc-srultrasonik mesafe sensörü zaman diagramı aşağıda gösterilmektedir.


Böylelikle sensörden kHZ’de devir ses dalgası dışarıya iletilir ve yansıması beklenir. Ultrasonik insan kulağının duyamacağı ses dalgasıdır. Khz -1Ghz arasındaki ses dalgaları olarak sınıflanıdırılmıştır. Bizim kullanacagımız sensör ise 40Khz frekansında ses dalgası üretmektedir.


Hızımızı alamayıp ertesi gün PARK SENSÖRÜ yapmışız. Aynı zamanda fritzing i keşfettik :) Buyurun size Şema, Resimler ve kod :) Şemayı elimdeki 16xlcd yi breadborda taktığım pinlere göre yaptım. Gelin şimdi yapımına geçelim. Bu sayede nesne ile sensör arası mesafe bilgisi bize veriliyor. Yazacağımız programla ise nesne yaklaştıkça veya uzaklaştıkça bu değerler değişeceğinden belli mesafe aralıklarında farklı ledler yanacak.


Devre şemmasını hazırladıktan sonra şimdi arduino park sensörü kodlarını yazmaya bağlayabiliriz. Kullanımı oldukça kolaydır ve program kısmı doğru olduğu sürece 2cm – 400cm arası uzaklıkları 3mm hassasiyetle ölçebilmektedir. HC-SRultrasonik mesafe sensörü eco pinini arduino numaralı pine, trig pinini arduino numaralı pine bağladık.


Arduino uzaklık sensörü

Hayatımızda gördüğümüz park sensörü nün küçük bir kopyası. Etiketler: arduino , engelden kaçan robot, HC, HC-SRO mesafe , mesafe sensörü , park sensörü , sensör , SRO ultrasonik, uzaklık Servo Motor Kontrolü Servo motorlar gönderilen belirli sinyallere göre sahip olduğu şaftı belirli dereceler ile döndürebilen motorlardır. Arduinonun ne işe yaradığını anlatacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar