25 Temmuz 2017 Salı

Statik elektrik

Statik yükün voltajı çok fazla olmasına karşın, akımı çok zayıftır. Yük, elektrik akımı ya da elektriksel deşarj tarafından uzağa hareket etmeye başlayacağı zamana kadar aynen kalır. Tureng Dictionary and Translation Ltd. Kategorilere ayrılmış milyondan fazla sözcük ve sözcükleri farklı aksanlarda dinleme seçeneği. Yeni bir statik elektrik deneyi ile karşınızdayım.


Bu sefer malzemelerimiz nişasta, sıvı yağ ve balon. Doğada hali hazırda bulunan ve belli bazı sebepler sonucu oluşabilen ve genellikle istenmeyen bir durumdur. Metaller üzerinde oluşan statik elektrik genelde anlık olurken, yalıtkanlar üzerinde oluşanlar uzun süreli kalıcı. Statik enerjinin tehlikeli seviyelere ulaşmasını engellemek için topraklama yapmak gerekir.


Ayrıca insan vücudunda statik enerji de birikebilir. Bu enerjiden kurtulmanın bazı yolları. Zamanın uzun-luğu malzemenin direncine bağlıdır. Bu malzemelere örnek plastik ve demirdir. Plastiğin elektrik direnci çok yüksek olduğu için uzun süre statik elektriği tutabilir.


Statik elektrik

Eğer statik elektrik arkının olduğu yerde, yanıcı, parla yıcı veya patlayıcı bir ortam varsa, bu arkın büyük patla ma ve yangın olaylarına neden olabileceği aşikârdır. Anti Statik iyonizer çubuk,Anti statik hava tabancası ve Anti statik hava üfleyici nozul gibi statik elektrik alıcı, statik elektrik önleyici ekipmanlar ile birlikte kullanılmak için tasarlanmış güç ünitesidir. Bir bilgisayar statik elektrik birikmesi nedeniyle hiç açılmaya bilir. Veya bilgisayar statik elektrik nedeniyle usb aygıtlarını (tanımamıyor) tanımamamazlıktan gelebilir. Donanımları sağlıklı çalışmaz hale getirebilir.


En son aklınıza gelecek olan statik elektrik sebebi ile meydana gelmiş bir arıza ile uzun uzun uğraşmak zorunda bırakabilir. Kontrol altında tutulan statik elektrik , endüstride birçok alanda üretimin bir parçası olarak kullanılmaktadır. Bunların başında ise baskı teknolojisi gelmektedir. Yazıcılar, fotokopi makineleri, matbaa baskı makineleri statik elektrikten faydalanılarak çalıştırılan cihazlardandır. Anti statik önleyici ler içinde endüstride en çok kullanıma sahip olan ürün, anti statik bar olarak adlandırılan, statik elektrik alıcı- statik elektrik önleyici çubuk lardır.


Anti statik bar oluşturduğu elektrik alan sayesinde hava moleküllerini pozitif ve negatif iyonlara ayrıştırarak havanın iyonizasyonunu sağlar. Yüzey statik elektrik ise malze­menin dış yüzeyinde bulunmaktadır Endüstride statik elektrik problemleri yüzey statik elektriğine bağlı olarak oluşmaktadır. Bu yük yeterli kondansatör düzeneği sağlanıp depolanabil­seydi, Türkiye’nin enerji ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayabilirdi.


Herkese merhaba,bu konu biraz değişik ama yapacak bişey bulamadım belki burada yardımcı olacak birileri çıkabilir. Her zaman olur, ama yün benzeri giysilerle insanın üzerindeki elektrik yükü artmaktadır, eğer bu elektrik toprağa iletilemezse (kauçuk, plastik türevi tabanlı ayakkabılar) insan üzerinde gerilim artar, ve iletken bir maddeye ilk temasda bir boşalma olur. Yüklerin (pozitif ve negatif elektrik ) ani bir şekilde değişmesi sonucu meydana çıkan kuvvete statik (durgun) elektrik denir. Elektronik cihazları çalıştırırken kullanılan elektrik enerjisi aynı zamanda insan vücudunu da ayakta tutmaktadır.


Statik elektrik

Ancak statik elektrik ile ilgili endişelerimi dile getirdim ve yönetime bu işlemi askıya alması yönünde telkinde bulundum. Alternatif çözüm olarak metal tank temin edilerek topraklanması. Sizin de fikrinizi almak isterim.


Elektrostatik boya ile boyanmış tanklar kullanılması yönünde bir fikrim var. Aksine günlük hayatta karşılaşılan, kimilerinin bu durum hakkında bilgi sahibi olduğu, kimilerinin de farkında olmadığı bir durumdur aslında. Yüzyıllar önce, belirli tipteki malzemelerin birbirine sürtünerek birbirlerini gizlice çektikleri keşfedildi.


Bu sürtünme sonucu, statik elektrik ortaya çıkar. Kurutucu en düşük ısı ayarındayken, içine nemli bir havlu koymanız, elektrik üretilmesini engelleyecektir. Alüminyum rulo levhayı, bir top halinde, giysilerinizle beraber kurutma makinesine koymanız, statik elektrik oluşumunu engellemek için, başka bir yöntemdir.


Statik Elektrik modelleri, Statik Elektrik çeşitleri ve markalarını uygun fiyatları ile satın alın. Tüylü kazak yada polyester kazak giyince anlattiginiz gibi olur. Birde vücut kiliniz çok fazla ise daha çok statik elektrik oluşur. Abdest derken aslında suya dokunarak akımı vücudunuzdan atiyorsunuz. Yüklenme sonrasında temas ile yük boşalmaları endüstri ve ticari alanlarda ciddi zararlara neden olabilmektedir.


Yalıtkan (dielektrik), bir elektrik akımı taşıyabilecek serbest elektronları olmayan, bir elektrik alanıyla kutuplanma özelliği taşıyan, elektrik iletkenliği sıfır veya çok zayıf olan cisim veya madde. Istanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans mezunudur. Yağmurlu,rüzgarlı günlerde bulutlardaki su damlacıklarının birbirine sürtünmesi sonucu bulutlar elektrikle yüklü hale gelirler.


Statik elektriği biz şimşek ve yıldırım oluşumunda da görebiliyoruz. Bulutla-bulut arasında meydana gelen elektrik boşalmasına biz şimşek adı veriyoruz. Diğer mesajını kaldırdım umarım daha dikaktli olursun.


Statik elektrik

Aynı şekilde metal gibi iletken olan suyla temasın da elektrik yükünün boşalmasını sağlayacağını belirten Daşdağ, şöyle konuştu: Her akşam duş almak hem tüm vücudu elektrik. Bazen giydiğiniz bir kıyafet statik elektrik toplar ve giysiler sürekli olarak birbirine sarılır. Birçok kadının başına gelmiştir. Naylon çorap sürekli olarak özellikle yün elbiseleri kendine çeker. Cisimleri bu yolla elektriklemeyi çok kolay başarabiliriz.


Yün, sentetik bazı giysilerimizi giyip çıkarırken çıtırtılar işitir, karanlık bir odada ise kıvılcımlar da görürüz. Statik , Hareketi olmayan, belirli bir süre değişmeyen, duruk demektir. Kuvvetlerin dengelenmesi ile ilgilidir. Hareket etmeyen nesnelerin üzerindeki kuvvet dengelerini konu olarak alan bilim dalıdır.


Statik elektrik

Dalgalı akımlı elektrik motor statik ve üreteçlerinde hareket etmeyen bölüm, stator. John Travoltaj statik elektrik PHET Simülasyonu HTMLile yazıldığı için hem bilgisayarlarda, hem tabletlerde, hem de akıllı telefonlarda çalışıyor. Sürtünmeyle elektriklenme olayını incelemek ve neden halının üstünde ayakkabıyla yürüdükten sonra bir kapı koluna dokunduğumuzda bizi elektrik çarptığını anlamak. Bu deneyde;adet balon, adet madeni para,tane kibrit çöpü ve adet pet bardak kullandım.


Bu deneydeki amacıstatik elektriği kullanarak bir nesneye temas etmeden hareket ettirmektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar