21 Şubat 2017 Salı

Kod çözücü devreler

Kod çözücü devreler

Yani örneğin girişli bir kod çözücünün farklı çıkışı olur (üzeri 2) ve her çıkış sadece bir giriş ihtimali için çalışır. Bu dersimizde kod çözücü devrelerin nasıl oluşturulduğu , nerelerde kullanıldığı. TTL, CMOS gibi entegre türleri çoğunlukla kullanılır.


Mikroişlemci sisteminde kod çözücüler bellek entegrelerinin seçiminde kullanılır. X8) bir kod çözücü ile mikro işlemciden gelen bit’in dizilimine göre ayrı belleği kontrol edebiliriz yani ayrı bellek için CS (Chip Select) sinyali üretebiliriz. Deneyin Yapılışı Yukarıda bağlantı şeması gösterilen devreyi board üzerine kurunuz. A ve B anahtarlarının değerlerini değiştirerek çıkışları gözleyiniz. Entegrelerin besleme bağlantılarını yapınız.


Kod Çözücü (Decoder) ile gelen bilgimiz değerlendirilir. Alttaki şekilde bir kodlayıcı ve kodçözücünün de yer aldığı DATA aktarımında kullanılacak devrenin blok diagramı verilmiştir. Aktif çıkışın numarası giriş bilgisinin ikilik karşılığına denk gelir. Merhaba arkadaşlar bugün sizlere şifreleme ve şifrelerinin çözümünün temelinde kullanılan kodlama çeşitleri ,kodlayıcı (Encoder) ve kod çözücü (Decoder) devre tasarımlarının gerçekleştirilmesi sağlanacaktır.


Kod çözücü devreler

BCD giriş segment çıkış kod çözücü devreleri bu göstergeleri(displayleri) sürmek için geliştirilmiştir. Kİ BİTLİK KOD ÇÖZÜCÜ İki bitlik bir kod çözücünün girişi çıkışı vardır. Böyle bir devre için girişlerin durumuna bağlı olarak sadece tek bir çıkış doğru olacaktır.


Yukarıdaki devrede, soldan verilen girdi sağdan değişmeden okunurken devre tam tersine çevrilerek, sağdan bir girdi verilmesi halinde de soldan okunacaktır. Tümleşik devreler , temel olarakkodlayıcı ve kod çözücü olarak iki gruba ayrılabilir. Modülde son olarak çoklayıcı ve azaltıcı sistemler anlatılmıştır. Bu sistemlerlehaberleşme teknolojilerinde, tek hat üzerinde birden fazla bilgi gönderme amacına hizmeteder.


Temel kaplar ve IC kullanarak kod çözücü gerçekleı ştirmek. Gerçekleştirilen fonksiyona dahil edilmeyen kombinasyonlar ilgili giriş hatları 1’e eşitlenerek seçilirken, fonksiyona dahil edilmeyen kombinasyonlar giriş hatları 0’ a eşitlenerek yetkisizlendirilir. Sayfa ve çizim renklerini değiştirmek. Araç çubuklarını aktif veya pasif yapmak. SAYISAL ELEKTRONİK Korno haritaları, kodlayıcı, kod çözücü , veri seçici, veri dağıtıcı, pals ve osilatör devreleri , aritmetik devreler , flip-flop devreleri , multivibratör devreleri , sayıcı devreleri , kaydedici devreleri , kumanda devrelerini lojik entegreler ile kurma, devre kurma ile ilgili bilgi ve becerilerin verildiği derstir.


Burada dijital bilgilerin temeli ikili (binary) sayı sistemidir. Bu sistemlerle haberleşme teknolojilerinde, tek hat üzerinde birden fazla bilgi gönderme amacına hizmet eder. Bu videomuzda Proteus ve Autocad uygulama kitabımızda bulunan İKİ GİRİŞLİ KOD ÇÖZÜCÜ DEVRESİNİ SUBCİRCUİT YÖNTEMİYLE YANİ ALT DEVRE OLUŞTURMA YÖNTEMİNİ kullanarak İSİS programında çizelim ve çalışmasını inceleyelim.


Bir kodlayıcının (encoder) 2n (yada daha az) giriĢ hattı ve n sayıda çıkıĢ hattı üretir. Bu durumda BCD girişler bu kod çözücü tüm devreye uygulanır, sonuçta tüm devre çıkışında BCD koda karşılık gelen sayının gösterilimindeki parçaların bilgisi bulunmaktadır. BCD sayısı için tümdevre çıkışında sayısının karşılığı olan parçalar yanar. Devrenin çalışmasını inceledikten sonra STOP butonuna tıklayarak devrenin çalışmasını durduralım ve uygulamamızı burada sonlandıralım. Kod Çeviriciler (Code Converters) 2XIII.


Bu devrelerde n adet giriş, 2�� adet çıkış vardır. Mantık devreleri Proje sonunda zamanı iyi kullanarak temek lojik (logic) devreleri kurup çalıştırabileceksiniz. Uzaktan kumanda alıcısı devresi IC RX-2B etrafında inşa edilmiştir. Kod çözücülerin genişletilmesi İhtiyaç duyulan kod çözücü.


Devrenin ilk bölümünde transistör Setrafında inşa edilmiş bir radyo alıcısı. Pin IC içinde inverter yerleşik girdi. DTMF KOD ÇÖZÜCÜ ( DTMF DECODER ) Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site Yolu yürümeye başladığınızda yol size görünür. Böylece hangi satır geleceği adres tellerine göre belirlenmiş olur, sonra ise bu belirlenen adresten kod çözücü aktif olur, kelime seç sürücüsü ile devreye veri verilir.


Lütfen giriş yapın veya kayıt olun. Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz. Aşağıdaki devreyi eskiden çok yapıyorduk. Kodlama ile ilgili devreler olarak tanımlanan kodlayıcı, kod çözücü ve kod çevirici devrelerin çok farklı alanlarda çeşitli amaçlara yönelik uygulama devreleri bulunmaktadır. Sayisal elektronik veya mantik devreleri olarak isimlendirilen dersler, bilgisayarları ve bilgisayar temelli sistemleri oluşturan devrelerin tasarım ve incelenmesi ile ilgili konuları içermektedir.


Kod çözücü devreler

Bir kod çözücünün n kadar girişi varsa 2n kadar çıkışı vardır. Lojik Kapı Devreleri Nelerdir Lojik kapılar bütün bu kurallar çerçevesinde bir araya gelerek daha karmaşık yapılar oluşturulabilir. Lojik kapılarla decoder ( kod çözücü ), encoder (kodlayıcı), sayıcı, rom (yalnızca okunabilir bellek), register (kaydedici), multilexer (veri seçici) gibi işlem birimleri üretilebilir. Boolean Cebri ve Temel Mantık Devreleri. Mantık “fadelerinin Sadelestirilmesi ve Temel Problemler.


Toplama ve Çıkarma Devreleri. Bilesimsel devreler (Karnough Diyagramı). Tekilleyici (Mux,Demux) Uygulama devreleri.


Kod çözücü devreler

Kodlayıcılar (Encoders), çalışması, 4’e kodlayıcı, 8’e kodlayıcı, 16’ya kodlayıcı devrelerinin tasarlanması. Diğer fiyatı ve özellikleri, Bilgisayar kategorisinde. Genellikle giriş hattı ve çıkış hattı vardır.


Burada, mantık kapıları kullanan basit bir ekran şifre çözücü devre tasarlıyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar