27 Ocak 2017 Cuma

Motor yön kontrol devresi

Dc motorları çift yönlü hareket ettirme işlemi için kullanılmaktadır. Altı adet 1KΩ (Kahverengi – Siyah – Kırmızı) direnci plaket üzerindeki yerlerine lehimleyiniz (yön fark etmez). DC MOTOR PWM İLE HIZ VE YÖN KONTROLÜ. DC motor kontrol devresinde PWM (darbe genişlik modülasyonu) ile motor kontrolü daha verimli olmakla beraber transistörlerdeki gereksiz ısınmada azaltılmıştır. Bu ürün hakkında yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız.


Motor yön kontrol devresi

BURAYA tıklayarak üye olabilirsiniz. Cevabı iptal etmek için tıklayın. Selam arkadaslar bana dc motor yön kontrol devresi lazım forumda baktım bi kaç tane buldum ama ya istediğim gibi değil yada link ölü ve ilgilenilmemiş.


Kontrol kartı, Eagle devre çizim programında tasarlanmıştır. Basit bir hesapla adet L293D ile, adet Bipolar step motoru ,. Bir önceki kodda hız, yön kontrolünü yazılımsal olarak verdiğimiz komutlarla yapıyorduk ve manuel olarak kontrol sağlayamıyorduk. Bu uygulamada ise manuel olarak hız kontrolü yapacağız. Anahtar kelimeler: owi 5robot, arduino, dc motor yön kontrol devresi.


Yanıtlamayı iptal etmek için buraya tıklayabilirsiniz. DARBE GENİŞLİĞİ ARTTIKÇA MOTORUN HIZI ARTACAKTIR. TL4ile yapılmış motor sürücü devreleri mosfet kullanılmadan düşük akımlı P kanal N kanal ve N-P kanal mosfetler ile güçlendirilmiş farklı devreler var splan ile hazırlanmış şematik çizimler sprint layout ile hazırlanmış pcb (n-p iki mosfetli devre için ). DA motoru PI ile hız kontrolü. Aşağıdaki şekilde uygulaması gerçekleştirilen transistorlü PI geri beslemeli sürücü devresi verilmiştir. Transistor ler, PIC’ de üretilen PWM sinyalleri ile kontrol edilmektedir.


Amacımız sadece motorun hızını basit bir elektronik devre ile yapmaksa bu devre şemasını işini görecektir. Amper akıma kadar dayanıklıdır. Kart 12V ve 24V ile çalışır. Peki bir motorun yönünü sayısal (dijital) ve otomatik olarak nasıl kontrol edeceğiz? Tabi ki elektronik sayesinde!


Motor yön kontrol devresi

Bazen yazılımla yitireceğiniz zaman içinde basit bir devre kurup sorunu çözersiniz, yeter ki analog ve dijital temel olsun. Belirli periyotlarla DC bir motora yön değiştirmek istiyorsanız H Bridge tabir edilen dört transistörden oluşan bir köprü devresi kullanmalısınız. Yine motor kontrol devresi içeren bir çok sitede mevcut. Elektronik Devre ve Kartlar Güç Kaynakları Haberleşme Modülleri. Merhaba Paylasım ıcın tsk ler.


Ufak bir sorun gordum onu da duzeltırsen daha ıyı olur. Sensor her algıladığında motor yön değiştirecek. Dolayısıyla çift yönlü motor kontrolu olmalı.


Aynı zamanda sistemin çalışacağı ortama göre. Motorlar Cnc Router Cnc Uçları. Bu şekilde, PHASE biti yüksek tutulurken, ENABLE bitine PWM sinyaller uygulanmaya devam ediliyor.


Aşağıdaki program örneği Visual Basic altında PWM sinyalleri ile DC motor kontrol etmeye yarıyor. Tipik olarak DC motor kontrol devreleri. Günümüzde gelişen mosfet teknolojisi ile beraber DC motor sürücüleri yerini AC motor hız kontrol cihazları almıştır. Ara devre (DC bara): Meydana getirilen bu DC gerilim kapasite ve bobinlerden oluşan ara devre (DC bara) tarafından darbeleri filtre edilir.


Bir motor kontrol devresi tasarlanmadan önce bazı temel soruların cevaplandırılması gerekir, bunlar: 1. Ne kadar beygir gücü gereklidir? Hız yada hız kontrolü nasıl olmalıdır? Hız değişimi, dönme yönü gibi kontrol ihtiyaçları nelerdir? Ac motorlar için torklu iki yöne devir ayarlı kart bulabilirmiyiz acaba çamaşır mk motorları için.


Fırçasız DC motor sürücü sisteminde, motor dönüş yönü ve PWM doluluk oranları yukarıda belirtildiği gibi sırasıyla iki yönlü anahtar ve bir gerilim bölücü potansiyometre ile belirlenmektedir. Siz de benzer bir proje yaptırmak istiyorsanız, kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra Proje Ekle bölümünden proje girişi yapabilir ve dakikalar içerisinde onlarca uzmandan fiyat ve teslim süresi teklifleri alabilirsiniz. Devir ayarı potans yerine 0-5VDC veya 0-10VDC ile de yapılabilir.


Motor yön kontrol devresi

Sumo, mini sumo, çizgi izleyen robotlarda ve çok çeşitli motor kontrol uygulamalarında kullanılabilir. DC motorlar için potansiyometre ile devir ve yön ayarı yapar. PWM çıkışı ile DC motorda hız kontrolü yapabilirsiniz. MOSFET veya IGBT kullanılabilirken giriş gücünü ayarlamak için de Varyak kullanılabiliyor. Ancak bazı devrelerde ise bu elemanlar istenilen fonksiyonu yerine getiremediğinde PWM kontrolüne başvuruluyor.


PWM tekniği sık sık karşımıza çıkıyor. V aralığında motorları L293D ile kontrol edebilirsiniz. L293D nin maksimum akım sınırı 600mA dir. L293B nin akım sınırı ise 1A dir.


Alttaki resim ise L293D örnek devresini göstermektedir. PWM DC motor hız kontrol devresi. TAVSİYE DİĞER ÜRÜN ÇEŞİTLERİ. SUS ve tristörlü tam dalga kontrollü dimmer devresi. Bc2kullanarak DCV luk bir motorun devir yönü değiştirilmesi elektronik devre uygulamasını denedik.


Devre denendi ve başarı ile dc motorun devir yönü değiştirildiği görülmüştür. Bununla ilgili videomuzu aşağıda yayınladık. Bu nedenle sürücü devreler kullanılır.


Motor yön kontrol devresi

Köprü devreleri genellikle transistör ile yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar