6 Ağustos 2019 Salı

Toprak kaçak akım rölesi

Toprak kaçak akım rölesi

Daha önceki çalışmalarımda enerji yok iken toprak ve nötr şasesinde kaçak akım rölesi atmıyordu. Standart akım değerleri 25A, 32A, 40A ve 63A’dir. Elektrik tesisatında kaçak akım rölesi sigortadan sonra bağlanır. Sistemdeki akım transformatörün primer.


Toprak kaçak akım rölesi

Resim 1’de de görüldüğü gibi. Ayarlanabilir kaçak akım rölesi ve toroid uygulaması ile kaçak akım tutmamasını kontrol edebilirsiniz. Yani fazlar ile toprak hattı arasında oluşabilecek kısa devre akımının da düşmesi anlamına. Besleme kaynağından gelen faz ve nötr kaçak akım rölesinin birincil akım trafosu ve toroid üzerinden geçer. Teknik bir takım sebeplerle ( toprak ve nötr hattının birleştirilmesi vb.) kaçak akım rölesi tutmayan işletmelerde gerekli değişiklikler gerçekleştirilerek kaçak akım rölesi aktif hale getirilmelidir.


Toroidal akım trafoları sabit ve ayrılabilir olmak üzere iki tiptir. Bununla birlikte rölenin varlığına güvenerek ıslak elektrikli aletlerin kontrolsüzce kullanımı doğru değildir. Orijinalden alıntı: mardina o kullandığınız major marka kaçak akım rölesini Siemens marka ile değiştirin.


Bir topraklama çubuğunu bahçeye gömüp eve kadar toprak hattı çekin. A veya 300mA olduğunda atar ( 30mA tekli evlerde 300mA ise apartmanlarda kullanılır genellikle ) eğer açtığınız gibi atıyorsa toprak ile nötr hattı birbirine değiyor olabilir açtıktan çok sonra atıyorsa. Akım ayarı ekranından dijital olarak yapılabildiğinden uygulamalarda kolaylık sağlamaktadır. Ekipman doğru şekilde topraklanmamışsa, akım insan vücudu gibi diğer yollardan akarak insana zarar verebilir. Bir ekipmandaki kaçak akım , toprak ile enerjili kısım veya iletken arasında istenmeyen bir elektrik bağlantısı oluştuğunda akar.


Yeni toprak hattı çekildi toprakta sorun yok. Faz ve toprak ayrı ayrı sabit. Bir dış firma şu yorumu yapmış.


Eğer sizin toprak hattınız yeni çekildi ise nötr hattının kaçak akım rölesinden çıkan tarafında bir şase durumu vardır. Akım ta şıyan iletkenler bir toroidal yapı içerisinde gerçirilerek faz ile nötr iletkenleri arasındaki denge ölçülür. Amper kaçak akım rölesi ise genellikle sanayi tipi makinaların kullanıldığı işletmelerde kullanılır. Aktif iletkenler içlerinden geçirilerek, açığa çıkan kaçak akım ve vektör akımların diferansiyel olarak toplanmasını sağlar.


Oluşturacağınız basit bir düzenek ile faz- toprak arasında bir kaçak akım hazırlayacağız. Eğer ki kaçak akım role miyiz düzgün bir şekilde bağlanmış ve aktif olarak çalışıyorsa kaçak akım rölesi devrenin elektriğini kesecektir devrenin kesilmemesi durumunda kaçak akım rölesinin düzgün çalışmadığını. Böylelikle oluşabilecek olumsuz sonuçları engellemiş olur. Bunu yaparken faz-nötr dengesini baz alır. Kaçak Akım Sürekli Neden Atar.


Toprak kaçak akım rölesi

Bu noktaya kadar problem yok aslında. Sorun bu renkli kabloların birbirlerinin yerine kullanıldığı anda oluşmakta. Eğer ampul yanmadı ise kaçak akım rölesi atmış evdeki elektrik. Toprak : Sarı zemin yeşil çizgili. TL (4) elektrikmarketin 98.


Doğru B türünde kaçak akım rölesi kullanılırken bile yüksek korumalı toprak akımlarından (parazitli akım ) kaynaklanan yanlışlıkla tetiklenmeler olabilir ve bu koruyucu cihazlarla çalışmak mümkün değildir. Bu yangınların asıl sebebi kısa devre değil izolasyon hataları ve kablolardaki deformasyondan kaynaklanan “ toprak kaçak akımı”dır. Yani kaçak akım rölesi kullanımı ile önlenebilecek olaylardır. Yukarıda bir kaçak akım rölesinin açık devresi görülmektedir.


Bu sebepten dolayı kaçak akım rölesine ihtiyaç duyulmaktadır. A insan sağlığını olumsuz etkileyecek bir akım değeridir. Bu yangınlar asıl sebebi kısa devre değil izolasyon hataları ve kablolardaki deformasyondan kaynaklanan “ toprak kaçak akımı” dır. Gerilim tabanlı kaçak akım rölesi bir uçta metal yük gövdesine diğer uçta da topraklama kablosuna bağlanan bir röle içerir. Ekipman gövdesinin voltajı yükseldiğinde bu da toprak ve yük arasındaki voltajın yükselmesi anlamına gelecek ve elektrik çarpma tehlikesinin olduğu bir durum gerçekleşecektir.


Sigma toroidal akım trafosu, kaçak akım koruma kombinasyonunda AG devre kesici, açtırma bobini ve kaçak akım algılama rölesi ile beraber kullanılır. Kablolar olabildiğince toroidal transformatörün merkezinden geçirilmelidir. SONUÇ olarak: kaçak akım rölesi kullanırsanız, sistemin güvenliği kesin olarak artar.


Kullanmamanız durumudna sistem büğyük ihtimalle güvensiz olacaktır. Ki bir çok eski tesiste bu durum söz konusudur ve arızayı bulmak çok. Nötr ile toprak temas ediyorsa. Böyle anlarda problemin çözümü ise kaçak akım rölesi ile olmaktadır.


Elektrik akımı nötr üzerinden devreyi tamamlamadığı durumlarda tesisatta elektrik kaçağı mevcuttur ve bu kaçak elektrik akımı devresini toprak hattı üzerinden tamamlar. A kaçak akım rölesi insan hayatını korumaya yönelik iken, 300mA hassasiyetinde. Bu gibi durumlarda kaçak akım insan hayatı için oldukça tehlikeli bir hal almakta ve tehdit oluşturmaya başlamaktadır. Merhaba Taner Bey, Çalıştığımız bir firma da şalter, toroi kaçak akım rölesi ,w otomat sigorta ve normal röleden oluşan bir sistem vardı. Bu sistemin bağlantı şeması konusunda bir bilgi istiyorum.


Toprak kaçak akım rölesi

KAÇAK AKIM RÖLESİ NEDEN KULLANILIR. Temel neden ise toprak hattı ile nötr hattının izole edilememiş olması. Bu yüzden bütün işletmede (100m2) tesisat yenileniyor, zor ve masraflı olmak ile birlikte hayati önem taşıyan konulardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar