15 Ekim 2020 Perşembe

Zener diyot uygulamaları

Bu devrede yaklaşık V olan DC çıkış gerilimi V sabit olarak dış devreye verilmektedir. Sabit bir referans gerilim sağlamak amacıyla veya koruma amacıyla kendine çeşitli sayıda uygulama alanı bulan zener diyot , birçok elektronik devrede karşımıza çıkmaktadır. Bu yüzden gerilim sabitleme, sinyal kırpma, elektronik eleman koruma görevlerini üstlenen birçok devrede zener diyot mevcuttur.


Karşılaştırma yapmak için referans gerilimi temininde de zener diyotlar sıklıkla kullanılır. Regülasyon işlemi bir büyüklüğü, başka bir büyüklük karşısında kararlı tutmaktır. Bundan dolayı gerilim sabitleme, sinyal kırpma, (sinyal azaltma) elektronik eleman koruma görevlerini üstlenen birçok devrede zener diyot vardır. Merhabalar bu yazımızda zener diyot ve zener diyot uygulamaları ile ilgili temel bilgiler bulacaksınız. Devreye ters bağlanması durumunda ise,.


Uygulamalarınızı dikkatlice ve işlem basamaklarındaki yönergelere dikkat ederek gerçekleştiriniz. Please assign a menu to the primary menu location under MENU. P-N birleþimine doðru yönde akým uygulama (doðru polarizasyon) Þekil 3. Yani bu diyot Volt’tan fazla ters gerilime maruz kalýnca delinerek özelliðini kaybeder.


Zener diyot uygulamaları

P – N BİRLEŞİMİNE TERS YÖNDE AKIM UYGULAMA (TERS POLARİZASYON). Mesela bir zener diyot , uygun seri dirençle npn transistörün beyzini sürse , emiteri şaseye bağlansa , kollektörüne bağlı röleyi yalnızca zener diyot gerilimini aşan değerlerde çektirir. Yani diğer diyot türlerine göre ters bağlanır.


Ayrıca bu diyotlar ters polarma uygulandığında, belirli bir gerilim değerine kadar yalıtkan kalır. Bu değer aşıldığında ise iletken özelliği kazanır. C Programlama Dili Örnekleri ve Led Uygulamaları 2. Bu şekilde bağladığımızda diyot ters yön gerilimini aşmadığımız için diyot yalıtkan durumda bloke olmuş durumda diyebiliriz. Diyot ve uygulama örnekleri.


Burada şunu unutmayalım, yarı iletkenler tam bir yalıtkan olamaz. Ters yönde az da olsa bir akım akışı olacaktır. Bu elektrik alan ters bozulma voltajı için limitleri tespit ediyor. Koruma halkaları gibi elektrik alanı dağıtıcı birçok uygulama var.


Ancak bu uygulamalar tamamen kullanılan sistemin ve özellikle devre nin yapısına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Fakat bu voltajın üzerine çıkıldığında zener diyotun üzerine düşen gerilim zener voltajında sabit kalır. Bu voltaj değerinden sonra tunnel diyot normal bir diyot gibi çalışmaya başlar. Uygulama devrelerinde tunnel diyot grafik üzerinde gösterilen negatif direnç bölgesinde çalıştırılır. Bir zener diyot zener gerilimi ile anılır.


Zener diyot uygulamaları

V’luk zener dendiğinde V’luk ters gerilimde çalışmaya başlayan diyot anlaşılır. Windows 8’de Otomatik kilit ekranın nasıl gelir? Ters polarmada ise zener diyota uygulanan gerilim “ Zener Voltajı” ‘nın altında ise zener yalıtıma geçer.


Voltajına göre: Zener gerilimi üzerine volt olarak yazılır. Zener diyot doğru polarmada normal diyot gibi çalışır. Silikonların bir özelliği olan ani ters direnç düşüşü ve ters akım artışı zenerlerde avantaj temin eder. Kırılmadan sonraki eğri çok dik olup elektronlar zener içinden hiçbir sınırlamaya bağlı olmadan geçerler ve zener uçlarındaki gerilim içinden geçen akıma bağlı olmayarak sabit kalır.


Sistem Uygulamaları Amaçlar: Bu bölümü bitirdiğinizde aşağıda belirtilen konular hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olacaksınız. Doğru polarma edilirse, kristal diyot özelliği gösterir. Ancak kullanım amaçları gereği doğru polarma edilmezler. Böylece voltun üzerinde bir gerilim oluşursa zener diyot bunu toprağa aktaracaktır.


Girişine uygulanan sinyali kuvvetlendiren devre elemanıdır. Aynı zamanda anahtarlama elemanı olarak da kullanılmaktadır. Temel Arduino Uygulamaları. Diyodun direnci uygulama yerine göre iki limit arasında sürekli olarak veya kademeli olarak değiştirilebilmektedir.


Zener diyot uygulamaları

Mesela 6V değerinde bir zenere 10V girerse çıkışta 6V oluşur. P-I-N diyotlar değişken dirençli eleman olarak, mikrodalga devrelerinde, zayıflatıcı, faz kaydırıcı, modülatör, anahtar, limitör gibi çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır. DENEY 1: DİYOT KARAKTERİSTİKLER. Elektronik alanında pratik uygulama alanı bulan yarıiletken maddelerde bu tek kristalli yapı görülür. Buna ek olarak yapının periyodikliği.


Normal diyotlara uygulanan aırı ters gerilim birleúme. Baka bir uygulama alanı da kırpıcı (limiter) devreleridir. Pek çok uygulamada PN bağlantısı DİYOT olarak karşımıza çıkmaktadır. Asıl amacı uçlarına uygulanan gerilimi sabit tutmaktır. Bu doğrultuda belirli bir gerilim değerini aşana kadar akım geçirmezler.


Bu gerilimede zener (kırılma) gerilimi. Zener diod uygulama mantığını anlamak için proteus isis ile hazırlanmış zener diod uygulama devresidir. Devredeki zener diod voltluk olup uygulama gerilimi volt altında röle enerjisiz kalacaktır. Diğer durumlarda röle enerjilenecektir.


Bir cevap yazın Cevabı iptal et. E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar