10 Mayıs 2018 Perşembe

Dc hız kontrol devresi

Aynı Gün Kargo Ücretsiz - Aynı Gün Kargo. RC arabamız var ve kumadasıyla arduinodan kontrol yapıyoruz. Arka dc motor çok hız dönüyor bunu yavaşlatmak istiyoruz.


Hız kontrol devresi aldık sadece ileri yönde çalışıyor geri yönde motoru çalıştırmıyor. Yani ileri ve geri yönde çalıştıracak ve yavaş çalıştırmasını sağlayacak birşey lazım bize yardım eder. Bu etiketlerimize tıklayarak alakalı ve adetleri verilmiş etiket linklerini inceleyebilirsiniz.


Zamanlayıcı entegresi bizim motorun hızını kontrol etmemize yarayacak. Ayrıca bu devre ile motorun yönünü de değiştirebilirsiniz. Bu devrenin kalbini NE5entegresi oluyor. Hız ayar potansiyometresi ikinci 555’in kontrol voltaj girişine verilmiştir.


K direnç üzerinden IR5mosfetin gate ucunu tetiklemektedir. Voltaja bağlı kalmayın volt olur volt olur önemli olan uygun voltaja uygun transistör kullanmaktır. Böyle bir devre ile dc motor hızını kontrol edebilirsiniz. Daha profesyonel bir devre derseniz onun içinde öneride bulunabilirim.


Benim anlamadığım madem İRFZ ile ampere kadar dayanabilecek devre yapmak mümkün adamlar neden Bd 1koymuş 1. Birde Ne5ile yapabiliyorken neden Pic ile uğraşıyorlar. Kafesli rotorlu ac motor hız kontrol devresi ayarı için motora uygulanan hız gerilimin frekansını değiştirmek gerekir. Bu amaçla frekans çeviriciler (ac motor hız kontrol cihazları) geliştirilmiştir.


Bu videoda kullanılan deney şemasına aşağı. Dc motorların hız kontrolü ayarlanabilir direnç ile olabileceği gibi sinyal genişliğini ayarlayarak da yapılabilir. Buna PWM(Pulse with modulation) ile kontrol denir. Daha uzun sinyal verdiğinizde dc motorun hızını da artırmış olursunuz.


Sİsteminizde kullandığınız bir dc motorun hız ayarını mı yapmak istiyorsunuz. Yüksek verim, yüksek tork, düşük ısı üretir Yüksek akım koruması vardır. O halde bu kontrol devresi sizin için en ideali. KHZ PWM Jeneratörü ile hassas hız ayarı yapabilirsiniz. Günümüzde tristörlü DA motor hız kontrol sürücüleri (Yol Vericileri), reostaların yerini almıştır.


En önemli avantajı, reostalı yol vericilere göre enerji tasarrufu sağlaması ve maliyetlerinin düşük olmasıdır. Triyak motor kalkış ve hız kontrol devresi yapmak. GİRİŞ Endüstride kullanılan mekanik gücün ana kaynağı motorlardır.


Motorlar çalışma gerilimlerine göre sınıflandırılırlar. Motor hız kontrol devrelerini incelemek. TL 3TL (13) robotekno 100. TL (5) ÖZDEMİRPAZARLAMA 100. DC MOTOR HIZ KONTROL TEKNİKLERİ.


Birincisi gerilim kontrolü , ikincisi ise faz kontrolüdür. Gerilim kontrolü şekilde gösterildiği gibi mikrodenetleyiciye ihtiyaç duyulmadan ayarlı bir güç kaynağı ile yapılmaktadır. DC motorların hız kontrolü için uygun bir devredir.


Ters polarite koruması, yüksek akım korumasına sahiptir. Devre üzerindeki potansiyometre ile motor hızınızı ile 1oranında değiştirebilirsiniz. DC hız kontrol devresi , geri beslemesiz Hazır Geri beslemeli devre.


Dc hız kontrol devresi

Bir kaynak daha Dediğim gibi bunlar parçalar. Belki hazır bir devre de bulursun, ama o zaman bir şey öğrenemzsin. Devrenin farklı versiyonu mevcuttur. Devrede hız arttırıp azaltmaya yarayan adet buton bulunuyor.


Motorun dönüş hızı ise adet segment displayde gösteriliyor. Bir seri bağlantısı lamba karartma devresi ya da elektrikli ev aletlerinde hız kontrol devresi olarak kullanılabilir. Uygulanabilir aletleri: elektrikli fırın, su ısıtıcı, lambalar, küçük motor, elektrikli demir vb.


Dc hız kontrol devresi

IR alıcı verici, kızılötesi kumanda sistemleri, hız kontrol kitleri, Ölçüm test üniteleri, ışık, le duy, aydınlatma ekipmanları gibi çeşitli ürün yelpazeleri ile elektronik sektöründe çalışmalarını sürmektedir. Kontrol devremiz dc motoru hem tek yönde hız kontrolü hem çift yönde hız kontrolü yapabilmektedir. Devrede yer alan küçük Jumper bağlantısını Tek ya da Çift ayarına getiriniz.


Devreyi açıp kapayınca doğru şekilde çalışacaktır. Kampanyalar, Satış, Etkinlik ve Özel Teklifler Hakkında Bilgilendirilmek İçin Abone olun! Devrede potansiyometre ile dc motorun hızını ayarlamak istiyoruz.


Bunun için potonsiyometrenin 1. Apini üzerinden okuduğumuz analog değere göre dijital ve PWM özelliği bulunan 6. PWM sinyali ile kontrol edeceğiz. Bu ürün hakkında yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız. BURAYA tıklayarak üye olabilirsiniz. MSP4Launchpad kitiyle 50Hz lik Donanımsal PWM ile hız kontrol uygulamamı paylaşacağım.


Sürücü devresi yandaki şemadaki gibidir. Yukarıdada belirttiğim gibi motora direk 5V uygulayınca 160mA akım çekmektedir ,amacım. Maksimum akım sınırı soğutucu kullanıldığında A.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar