27 Ocak 2021 Çarşamba

Yükselteç devreleri

Yükselteç devreleri

Kollektör geribeslemeli yükselteç devresi. Devrenin AC voltaj kazancı, olarak verilebilir. Buna göre çıkış voltajı Vo, eşitliğinden bulunabilir. Uygulamada, bir devrenin değiştirilmesi gereken transistörünün aynısı bulunamadığında, yerine konacak olanın, özellikle limitsel karakteristikleri bakımından eskisine uymasına dikkat edilir.


Yükselteç devreleri

Transistörün en çok kullanılma şekli olan, emiteri ortak bağlantılı yükselteç hali örnek alınacaktır. Yani giriş ile çıkış işareti arasında faz farkı yoktur. Temel bir evirmeyen yükselteç devresi şekil-2. Evirmeyen yükselteç devresinin en önemli özelliklerinden birisi çok yüksek bir giriş direncine sahip olmasıdır. Yukarıda, OPAMP ile yapılmış bir evirmeyen yükselteç devresi görüyoruz.


OPAMP’ın pozitif girişine bağlıyoruz. Bu devrede, giriş sinyalimiz olan. Bunlardan bir çeşit yükselteç olan “video”, yükselteçlerle istenilen seviyeye çıkarılabilir.


Isı Emiciler ve Çeşitleri. Amplifikatörlerin Sınıflandırılması. Grafik Matlab Devre Analizi Java Dersleri - Constructor Matlab Simulasyonu. Bu sistemlerin pek çoğunda yeterli derecede yükseltilmiş elektriksel sinyallere ihtiyaç duyulduğundan, sinyalleri istenilen derecede kuvvetlendirmek için yükselteç yani amplifikatör devreleri kullanılır.


Yükselteçler gerilim ya da akım yani sonuç olarak güç kazanmak için kullanılır. Transistörlü temel yükselteç devreleri uygulamalarının anlatıldığı öğrenme materyalidir. Rdirencinin değeri değiştirilerek devrenin kazancını ayarlamak mümkündür. Vgrş2-Vgrş1) denklemiyle bulunabilir. Yukarıdaki şematik gösterimde, NPN transistör kullanılarak oluşturulmuş ortak emiterli bir yükselteç devresi bulunuyor.


Giriş sinyali baz ve emiter uçları arasında, çıkış sinyali ise kollektör ve emiter arasında olduğundan yani hem girişte hem çıkışta emiter ucu ortak olduğundan bu düzene ortak emiterli yükselteç diyoruz. Devre şemalarında işlemsel yükselteçler yukarıdaki gibi üç pinli bir üçgen sembolü ile gösterilebilir. Bazı op-amp sembollerinde besleme girişleri de gösterilebilir. Eksi işaretli giriş eviren girişini, artı işaretli giriş ise evirmeyen girişini göstermektedir. Transistörlü yükselteç devreleri küçük sinyal yükselteçleri kaskat yükselteç devreleri akortlu yükselteç devreleri ortak emiterli yükselteç devreleri ortak kollektörlü yükselteç ortak beyzli yükselteç devreleri.


Aşağıdaki devre Tamamlamalı Simetrik bir yükselteç devresini göstermektedir. Anlatım kolaylığı için bayaslama devreleri çizilmemiştir. Devreye dikkatlice bakacak olursak (transistörün birini parmağınızla kapatın) iki adet Emiter İzleyici devreden oluşmaktadır. DENEYİN AMACI: Opampların tersleyen yükselteç devresini kurarak çalışma prensibini kavrar, elde edilen deney sonuçlarını teoriyle karşılaştırmayı bilir. Devre elemanlarının sağlamlık kontrolünü yapınız.


Yükselteç devreleri

Bread - Board üzerine devreyi kurunuz. Op Amp Devreleri Türev Alıcı Devre. Türev alıcı devre , girişine uygulanan sinyalin türevini alarak çıkış sinyali elde etme işlemini yapar. Giriş sinyaline üçgen dalga uygulanan türev alıcı devre , çıkışından kare dalga üretir.


Kare dalga sinyal girişi yapıldığında ise çıkışta sivri. Günümüzde transistörler mikron teknolojisi ile üretilebilir hale gelmiş ve tüm- devrelerin (entegre=chip=Ic’s) içinde kullanılmaya başlanmıştır. Kullandığımız bilgisayarların işlemcileri.


Yükselteç devreleri

Yükselteç olarak çalıştırılacak bir transistörün PN jonksiyonları uygun şekilde polarmalandırılmalıdır. Opamplar, gerilim ve akım kazancı sağlayan devreler olup, güç kazancı yada empedans dönüştürme de yapabilirler. Ayrıca kullanım alanlarına görede çeşitli sınıflandırma lar yapımaktadır. AC çalışmaya hazır hale getirilir. Yükselteç devrelerinde DC işaretlerin tanımlanmasında genellikle alfabenin büyük harfler kullanılır.


AC işaretlerin tanımlanmasında ise etkin (rms) değer, tepe değer (peak), tepeden tepeye (peak-to-peak) değer gibi çeşitli tanımlar vardır. Gerilim bölücü polarmalı küçük iaret yükselteç devresi Balangıçta yükselteç devresine ac iúaretin uygulanmadığını, sadece dc kaynağın var olduğunu kabul edelim. Doğal olarak dc kaynak, transistör polarmasını sağlayacak ve çalıma noktasını belirleyecektir. V gibi ise (örneðin, ses frekans ön yükselteçleri, yüksek frekans ön yükselteçleri gibi) o zaman transistorlu devre Küçük Sinyal Yükselteci olarak incelenir. Karşılaştırıcı yükselteç devreleri diğer adıyla compatator op amp lar, girişlerindeki sinyalleri karşılaştırırlar.


Bu yükselteç devresi ile transistörün statik karakteristikleri incelenmektedir. Statik karakteristikleri incelerken yukarıda da belirtildiği gibi giriş ve çıkıştaki DC akım ve gerilim değerlerinden yararlanılır. Deney 4: Toplayıcı devrenin incelenmesiAmaçBu uygulama faaliyetini başarı ile tamamladığınızda,İşlemsel yükselteç ile yapılan toplayıcı devreyi kurup çalıştırabileceksiniz. Kullanılacak araç ve gereçler adet LM7işlemsel yükselteç adet KΩ direnç adet KΩ direnç adet 2. Bu tip entegreler de, devre kurulurken dışarıdan az sayıda eleman bağlanılarak, devre gerçekleşir. Düşük gürültü ses frekans uygulamalarında sık kullanılmasını sağlamıştır.


Devre kazancı, direnç değerleri değiştirilerek dışarıdan ayarlanabilir. Bir RF yükselteç içinde olmazsa olmaz devre parçalarından oluşur. Buradaki Bayas devresi yükseltecin çalışma sınıfını belirler. Matching (eşleme) devreleri transistörün giriş empedansınıgirişe bağlanan bir önceki devrenin çıkış empedansınaeşlemeye, çıkıştaki matching devresi işe “transistörün.


Enerji ve Güç Sistemleri;. Csabitiyle çarparak çıkışına aktarır. Formüldeki (-) işareti, devrenin faz çeviren yükselteç yapısında olduğunu, girişle çıkış arasında 180° faz farkı bulunduğunu belirtir. Lm3lı ses yükselteç devresi aşağıdaki uygulamalar için kullanabilirsiniz: AM-FM radio amplifiers Intercom Ses sistemleri Line drivers Ultrasonic drivers Small servo drivers Power converters FBu konumuzda LM3entegresi kullanılan bir ses yükselteç devresi şeması paylaşacağız: lm3yükselteç devresi LM3datasheetini.


Aşağıda sık kullanıla tane temel transistör yükselteç devresi paylaştık. Giriş ve çıkış eğrileri dervrelerde görüldüğü gibidir. Ortak beyzli yükselteç devresi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar