15 Mart 2021 Pazartesi

Yüksek gerilim kablo çeşitleri

Yüksek gerilim kablo çeşitleri

Yerel altı şebekelerinde kullanılmakta olan bakır ve alüminyum iletkenli enerji kabloları, müşteri taleplerine göre ve istenilen standartlarda üretilmektedir. Enerji kabloları kullanım amaçlarına göre aşağıda belirtildiği gibi çok çeşitli yapılarda üretilebilmektedir. Genelde bu rakam gibi bir gerilim düşümüne göre kablo seçilir ama tabsiyemiz dür. Kablo çeşitleri özellikleri ve kullanım alanları. Kablo Çeşitleri ve Kullanıldıkları Yerler ? Kablo İletken Kesitinin Seçim Kriterleri.


Yüksek gerilim kablo çeşitleri

Tesis maliyetinde kablolar en büyük paya sahiptirler. Uygun olmayan kesit, ısınma sonucunda kablonun hasar görmesine ve tesisin enerjisiz kalmasına neden olur. Küçük kesitte yüksek gerilim düşümleri olup cihazlar hasar görür. Yeraltı kablosu ile yapılan tesislerde istenen değerde yüksek gerilim kablosu üretilememektedir.


Kablolarda kesit seçimi büyük bir önem taşımaktadır. Genellikle max dereceye kadar çalışırlar. Y tipi kablo imalatı değişik şekillerde yapılır. Kullanıldığı yerler: Dağıtım panolarında, sabit tesislerde, tesisatlar da boru içinde, kapalı ve kuru ortamlarda kullanılır. Konsantirik iletken hat sonunda ve hat başında topraklanarak ( Kablo eklerinde konsantrik iletkenlerde birbiri ile eklenmelidir ) hattaki yüksek gerilim ve akımın oluşturduğu manyetik kirlilik ekranlanmış olur.


Yüksek gerilim kablo çeşitleri

Toprak altında kullanılmazlar. Sıcaklığa dayanıklı kablolar , yüksek ortam sıcaklıklarının bulunduğu. Enerji iletim hatlarının kopması, yıldırım düşmesi aşırı gerilim yükselmesi gibi durumlarda kısa devre akımlarına karşı koruma sağlar.


Kulanıldığı yerler hat başları, transformatör, motor, kondansatör, gerilim trafosu gibi alıcıların önlerine koyularakta alıcıların. Elektrik santrallerinden enerji taşıyan yüksek gerilim hatlarında izolesiz çıplak teller kullanılır. Pratikte kullanılan kablolar , iletkenlerinin milimetre kare cinsinden kesit alanı ile tanımlanırlar.


IEC’de gerilim seviyesine göre enerji kablo ve test standartları Şekil 2. DonanıEnerji kablo çeşitleri , kablo pabuçları, kablo soyma gereçleri, dâhilö ve haricî kablo başlığı montaj araç gereçleri,. GİMELSAN ELEKTRİK SANAYİ ve TİCARET A. Hücrenin alt -arka kısmında. Ateşlenen silahlardan çıkan mermiler, düğün alanının üzerinden geçen yüksek gerilim hattı kablolarına isabet etti.


Kopan kablolar kalabalığın üzerine düştü. Bu kablo çeşitlerinin 1- 3kV için akım, yük vs bilgilerin liste biçiminde paylaşabilecek varsa sevinirim. Yüksek gerilimde bir çok iletken çeşitliliği var (RAIL, CARDINAL, PHEASANT vb). Kablo kesme ve soyma aletleri, iş güvenliği ve emniyet araç gereçleri (eldiven vb.) kullanılmaktadır.


XLPE Kablo Başlığı Nasıl Yapılır ? OG Kablo Başlığı Nasıl Yapılır ? Yüklenici tarafından kablo arıza noktaları tespiti ve çoklu kablolarda kablo tefriki yapılacaktır. Buji kabloları tel ve ipek kablo olmak üzere iki çeşittir. Tel kablo : İletken olarak içinde tel kullanılan ve dışında yeteri kalınlıkta izole kısmı bulunan kablodur.


Elektrik iletim hatları yüksek ve düşük gerilim olmak üzere ikiye ayrılır. Düşük gerilim hatları ise şehir içi elektrik dağıtımında kullanılır. Not : İletişim tekniğinde bu tanıma, örneğin kablo dağıtım odaları, içinde insan bulunmayan kuvvetlendirici odaları, radyo verici düzenleri ve yüksek gerilim hattından haberleşme tesisleri dahildir. Yazımızda parafudr nedir açıklayarak çeşitleri hakkında temel bilgileri vermekteyiz.


Parafudr Çeşitleri Nelerdir? En son parafudrun toprak çıkışından alınan kablo sistemin toprak hattına bağlanarak montaj tamamlanır. Ayrıca kapasitif etki ve kaçak akımlarının iletim hatlarına göre büyük olması. LETKEN ÇEŞİTLERİ Enerji iletiminde kullanılan iletkenler iletilecek güce ve iletim gerilimine göre seçilirler. Bu nedenle iletkenler çeşitli kesit değerlerinde ve çeşitli yapı farklılıklarında imal edilirler.


Analog ve sayısal telefonlar ağlarında 6mbps kadar sayılar veri taşıyabilirler. Koaksiyel kablolar iç içe geçmiş katmandan oluşmaktadır. En içte sinyali taşıyan bakır kablo bulunmaktadır.


Bakır kablonun hemen üst kısmında dilelektrik sabiti yüksek bir yalıtkan malzeme ile sarılmıştır. Bu iki kablo elektik akımının olması ve cihazların çalışabilmesi için gereklidir. Bunların güvenliğini sağlamak için ise bir üçüncü kablo olan topraklama kablosuna ihtiyaç duyulmakta. En yüksek tedarik sağlayan ülkeler Çin (Anakara), Hindistan ve Türkiye şeklindedir ve sırasıyla yüksek gerilim kablo ürününün , ve kadarını karşılarlar.


Gerilim Değerlerine Göre Çeşitleri ve Özellikleri 6. Onaylı tedarikçileri seçerek ürün güvenliğini. Gerek yüksek gerilim hatları (YGH) gerekse trafolar, çevrelerinde elektromanyetik alanlar oluşturuyor. Kurulduğu ilk günden beri hem bireysel hem de kurumsal anlamda müşterilerine hizmet veren kurumumuz, teknoloji çağına ayak uydurarak, atılımlarıyla sektörde lider olma yönünde ilerlemektedir.


Yüksek gerilim kablo çeşitleri

Ayrıca kısa devreye karşı direnç gösterirler, elektrik alanının kontrol altında tutulmasını sağlarlar. Bu yazımızda kablo seçiminde gerilim düşümü hesabının nasıl yapacağımızı anlatmaya çalışacağız. Bir yüksek gerilim tesisi (trafo tesisi) için malzeme seçimi, hesaplamaları ile ilgili konuya da değinirseniz çok sevinirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar