8 Haziran 2020 Pazartesi

Ultraviyole ışınlar

Ultraviyole ışınlar

Gözümüz, 4ile 7nm dalga boyları arasına duyarlıdır ve bunun dışındaki ışınımı algılayamaz. Bu ışınlardan sadece tanesi olan UVA ve UVB ışınları ozon tabakasını delerek cildimize her gün temas eder. Ultraviyole (morötesi) kısaca UV olarak ifade edilir.


A°dan kısa dalga boylu ışınlar insan cildinde güneş yanığı meydana getirir. A° arasındaki dalga boyları Suntan olarak bilinen pigmentasyona (boyadan meydana gelen renklilik) sebep olur. Gözlerimiz, dalga boyları 4nm (nanometre) ile 7nm arasında olan ışınlara karşı duyarlıdır. Bu olay fluoresans olarak bilinir.


Fluoresans lamba esas îtibâriyle ultraviyole ışınlarını kesen bir nevi camdan yapılıdır. Kuvars, florit ve damıtık sudan rahatlıkla geçtikleri halde, görünen ışınlar için geçirgen olan birçok madde tarafından tutulurlar. Dezenfekte edilecek su bu cihaz içinden akarken yoğun şekilde UV ışınlarına maruz kalmakta, su içindeki mikroorganizmalar etkisiz hale gelmektedir.


Ultraviyole ışınlar

Görebildiğimiz en küçük dalga boylu ışınımı mor olarak algıladığımızdan, bundan daha küçük dalgaboyuna sahip. UV-A Işınları: Dünyadaki ultraviyole ışınlarının yaklaşık 95’ini oluşturan ultraviyole A ışınları en uzun dalga boyuna sahip ışınlardır. Ancak, çok fazlası da zararlıdır. Ozon tabakasını geçerek dünyaya ulaşabilir.


UV) radyasyonuna belirli bir düzeyden fazla maruz kalınması halinde deride güneş yanıkları oluşur. Elektromanyetik radyasyonun dalga boyu azaldıkça, radyasyon enerjisi artar. Gama ışınları ve X ışınlarının enerjisi görünür ışıktan ve infrared.


Hızla artan dünya nüfusu ve çevre kirliliği, temiz su eldesini giderek güçleştirmektedir. Sunulan bildiride, ultraviyole ışınları kullanılarak suların dezenfekte edilmesi işlemi anlatılmaktadır. Mor ötesi ışınların diğer adı ultraviyole ışınlardır. Bunlara ultraviyole radyasyon da denmektedir.


Gelelim kullanıldığı yerlere. Esas olarak tıp alanında yararlanılmaktadır. Suya herhangi bir şey eklemeden yada çıkarmadan sadece UV-C ışınlarına maruz bırakarak su içerisindeki zararlı mikroorganizmaların 9unu ortadan kaldıran düşük maliyetli. Yaz aylarında ultraviyole ışınların zararlı etkilerinden korunmak için güneş gözlüğü kullanımının çok önemli olduğunu söyleyen İlbağa, “İyi bir güneş gözlüğü, görünen ışığı, gözü rahatsız etmeyecek bir seviyeye indirirken zararlı ultraviyole ışınları da süzebilmeli.


Daha kolay anlaşılabilmesi için ultraviyole ışınları önce ikiye sonra da ilk grubu üçe ayıracağız. Yuzey Alan Hava Kanali Sterilizasyon sistemleri. UVC ışınları ile UVC hava sterilizasyonu yapılmas ıgerekmektedir. UVC Işınları ayrıca ortamdaki kötü kokulara neden olan bakterileri de.


Etiketler ayaklı dezenfektan , uv ışınlarının gıdaya etkisi , gıda üretiminde uv kullanımı , uv ışınlarıyla dezenfeksiyon , ultraviyole lambanın göze etkisi , uv lamba ve armatürler , herhangi bir gıda üzerine makaleler , ultraviyole ışık gıdalar üzerinde nasıl bir etki yapar , ayaklı uv lamba , uv ışınları ile. Röntgen (gözle görülmeyen) ve görünür ışınları arasında bulunan ışınlara UV. Bu özel ışığa, UV-C ışığı denmektedir. Dezenfeksiyon için gerekli olan ışığın dalga boyu 253.


Ultraviyole ışınlar

UV lamba ile dezenfeksiyon işlemi suyun kimyasal bileşiminde, tat ve kokusunda herhangi bir değişikliğe sebep olmaz. Dalga boylarının kısalığı sebebiyle insan gözüyle görülemezler. Fakat bazı böcekler, mesela bal arıları, tarafından rahatlıkla görülebilirler. Yeryüzündeki yaşam için öldürücü olabilecek ışınları engelleyen atmosfer katmanı ise, Ozonosfer tabakasıdır.


Stratosferin alt tabakası olan Ozonosfer tabakası ultraviyole gibi zararlı kozmik ışınları uzaya geri döndürerek, bu ışınların yeryüzüne ulaşmasını ve canlılığa zarar vermesini engeller. Bu ultraviyole ışınlar mikroorganizmaların DNA yapısını bozarak etkisiz hale gelmesini sağlar. Bu şekilde ortalama 9oranında dezenfeksiyon verimi elde edilmektedir. Bu sistemle mikroorganizmaların öldürülmesi için UV ışının direkt olarak üzerine çarpması gerekir. Waterprocess ultraviyole cihazlarının ışın odaları tamamı paslanmaz çelikten üretilmiştir.


Ultraviyole ışınlar

Her lamba için bir elektronik kart vasıtasıyla ultraviole lambanın ömrü elektrik dalgalanmalarına karşın tamamen koruma altına alınarak daha yüksek bir verim elde edilmektedir. UV Cihazlarında suda bulunan bakteri, virüs, mantar, küf sporları ve diğer mikroorganizmaların DNA yapısını bozmak amacı ile belli dalga boyunda ışınlar kullanılır. Tüp benzeri cam bir kılıfın içine yerleştirilmiş ultraviyole lambası sayesinde cihaza giren suya dozajı ayarlı UV IŞINI verilir.


Bu tehdide karşı ne yapabiliriz? UV( ultraviyole ) ışınları , ek başka bir faktör olmaksızın tek başına kanserojen etki gösterebilmektedir. Foto yaşlanma ile ciltte kabalaşma, elastikiyet kaybı, derin kırışıklıklar, kahverengi ve beyaz lekeler, damarlarda belirginleşme, pullanmalar görülür.


Güneşle birlikte cilde temas eden ve göz ile görülemeyen ultraviyole ışınlarının, bir yandan cildin çillenmesine, lekelenmesine, erken yaşlanıp çizgilenme ve kırışmasına yol açtığı, diğer yandan da cilt kanserlerinin oluşmasını tetiklediği ifade edildi. Bunlardan ilki deride kanlanmayı arttırmasıdır. UV ışınlarının meydana getirdiği reaksiyon, sıvı bir sistemin oda sıcaklığında ve birkaç saniye içerisinde kauçuksu veya camsı özelliklere sahip katı bir sisteme dönüşmesine olanak sağlar. Belirli bir alanda çalışma sırasında insan varken kullanılmaz. Bu sebeple ultraviyole öncesinde hassas kartuş filtrelerin kullanılması tavsiye edilmektedir.


Morötesi ( ultraviyole ) ışınları ile Deri Etkileşimleri (Bronzlaşma). Tendeki bu koyulaşma güneş yanıklarına karşı, ile aralarında bir koruma faktörü sağlar. Lakin bu mekanizma uzun vakit morötesi ışınlara maruz bırakılan bir deri için yeterli korumayı sağlamaz ve cilt kanseri riski artmış olur. JohnsonJohnson Vision Care tarafından Türkiye’de ilk kez düzenlenen Eye Health Advisor Sempozyumu’nun konuklarından biri olan Ohio Eyalet Üniversitesi Optometri Bölümü öğretim görevlisi Prof. UV tekniği su içinde kalıcı hiçbir madde bırakmaz.


UV’nin bu özelliği bazı tatbikatlar için çok büyük avantaj olmasına karşın, bazı tatbikatlarda ise UV’nin başarısız yanı sayılır. Ritter tarafından keşfedilen ultraviyole ışınlarının diğer bir ismi morötesi ışıktır. Morötesi diğer bir ismi ile ultraviyole ışınları kısaca “ UV “ olarak kısaltılarak kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar